Мјере без мјере

Милијана Латиновић

Школско звоно широм Републике Српске окупиће данас основце и средњошколце у ђачке клупе. У години коју су оставили иза себе савладали су бројне изазове, од учења лекција путем малих екрана и интернет платформи, до часова од 20 минута, без одмора и другара у клупи.

Умјесто другара у клупи друговали су са маскама на лицу, а с обзиром на то да се епидемиолошка ситуација поново компликује, са маскама ће и у нову школску годину. Школе су лани биле примјер поштовања епидемиолошких мјера, јер у учионицама није било ширења заразе. Они најмлађи увијек су и били најдисциплинованији, држали су се препорука и прописа.

Биће они дисциплиновани и данас и наредних дана, али шта ћемо са онима који би њима требало да буду примјер? Сви смо једва чекали ово љето да дишемо пуним плућима и живимо живот као прије короне. Нема локалне заједнице у којој није организован неки концерт, манифестација, разни скупови на којима се бројало на хиљаде грађана. Живот не треба да стане, али на прсте једне руке на сваком том догађају могли су се избројати они који носе заштитне маске. Осим тога, нико није водио евиденцију да ли су на тим манифестацијама сви вакцинисани, тако да ни имунизација не може бити оправдање за неношење маске. И на отвореном, гдје није могуће одржавати растојање, маске су препоручене. Зашто их нису носили грађани на концертима и скуповима док су једни другима дисали за врат? Зашто и даље бројимо заражене и хоспитализоване ако не поштујемо мјере? Зашто касирке по осам часова сваки дан сједе с маскама на лицу већ годину и по дана, а нама је тешко да ставимо маску док уђемо на десет минута да нешто купимо? Зашто данас ђаци и просвјетари сви до једнога с маскама на лицу улазе у учионице, а сви остали се понашају како хоће?

Епидемија није завршена, а вакцинација на глобалном нивоу, па тако и код нас, тече прилично споро. Чак и сада, када имамо различите вакцине на располагању, многи не желе да се вакцинишу. Имају право на то, али то не значи да треба да се крше све остале мјере. 

Ако поједини прописи буду важили само за школарце, нећемо далеко догурати, корона ће бити наша свакодневица и наредних годину и по дана. Они који доносе мјере и контролишу њихово поштовање требало би то да имају на уму. Увјерили смо се да вирус не бира и да свако од нас може постати дио корона статистике.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана