Митоманија

Анита Јанковић Речевић
Митоманија

Корупција и БиХ су деценијама већ нераздвојан двојац, пар чији су односи практично доведени до савршенства да су и карике које их повезују толико ојачале па су пред њима немоћни чак и право и правда.

Мито је, колико год се то граничило са здравом памећу, под овим дијелом небеског свода постало пречица за постизање различитих циљева. 

Ова земља, али и њени грађани су у толикој мјери огрезли у корупцији да готово не постоји проблем који просјечан Балканац не може ријешити уз помоћ милоште или фамозне коверте. Колико год звучало апсурдно, у овој земљи која је одавно изгубила везу са редом и законом, мито се почесто отворено тражи. Од 3,2 милиона грађана, колико их живи у БиХ, ако се изузму дјеца, засигурно тек ријетки током живота ниједном нису посегнули за подмићивањем. 

И тако је на овим просторима одвајкада. Народ је некад за услуге запошљавања, уписа дјеце у школу и њихове пролазне оцјене, али и прегледе код љекара подмићивао сиром, кајмаком, а неријетко се и јагње за “доброчинитеља” окретало на ражњу.

Пракса подмићивања задржана је до дан-данас, само што је садржај мита другачији и спектар услуга због којих се посеже за гурањем новчаница у џеп далеко опширнији.

Новац се данас даје докторима при рођењу дјетета, прије и послије операције, али и кад се мора на хитан преглед. Коверта је потребна и за запошљавање у јавним предузећима, неријетко и за полагање возачког испита, а нарочито за разне тендерске процедуре којима се додјељују послови приватним компанијама. 

Примању мита и те како су склони и многи инспектори који због коверте или милоште радо зажмуре на неправилности у раду привредника, што су показала процесуирања немалог броја службеника пореских управа, Управе за индиректно опорезивање, Граничне полиције и слично.

Под лупом полиције и тужилаца нашао се и замјеник директора Агенције за истраге и заштиту (СИПА) Зоран Галић којег сумњиче да је у вријеме док је био директор Граничне полиције БиХ омогућавао да шверцери цигарета буду обавијештени о контролама и особљу које ради на граници, а  за узврат је добијао дарове. Поједини медији су писали да је Галић, који је побјегао у Хрватску и тако избјегао хапшење, за поменуте услуге од шверцера добио аутомобил. 

Разни извјештаји показују да је БиХ најлошије позиционирана у региону по индексу перцепције корупције и тако из године у годину. Стиче се утисак да је борба с корупцијом заправо узалудна, попут Сизифовог посла с обзиром на то да је подмићивање код већине грађана “уписано” у генетски код. Запали смо у митоманију из које и не желимо да изађемо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана