Миротворац

Жарко Марковић
Миротворац

Осим што им је данас заједничко да нимало не воле Кристијана Шмита, политичари и већинска јавност у Српској и ФБиХ сагласни су и још у нечему, а што је изазвано такође дјеловањем или, прецизније, изјавама Нијемца. Ријеч је, дакако, о стављању Алије Изетбеговића и Ратка Младића у исту раван. И у ФБиХ и у Српској опште је сагласје да је таква вербална егзибиција недопустива и представља грубо извртање теза, фалсификовање историје, такорећи провокацију.

Наравно то сагласје нимало није посљедица истовјетних разлога и аргумената. Разне федералне снаге које себе воле да назову и пробосанским сматрају, наиме, да је апсолутно безобразно на било који начин поредити “ратног злочинца и крволока Младића” са “оцем нације” и “миротворцем” Алијом, који је за свог животног вијека дебело задужио Бошњаке правећи им државу и креирајући независност од “тамнице” зване Југославија.

Таквима је узалуд објашњавати да им је теза лабава као и темељи државе коју је Алија наводно створио.

Јер, Алија Изетбеговић био је све само не “миротворац”, а још мање “стваралац”. Боље речено, лидер Бошњака у БиХ током грађанског рата у овој земљи био је, прије свега, растурач. Прво Југославије, а онда и Босне, за коју се клео да ће бити независна и недјељива.

Када су у првој половини 1992. године поједини представници међународне заједнице наизглед покушали да спријече зло које се спремало, на сцени се појавио португалски дипломата Жозе Кутиљеро који је, за странце прилично брзо, креирао план мирног рјешења босанске кризе, тај документ прихватиле су све три стране, али је Изетбеговић напрасно одлучио да већ виђен потпис са тог документа повуче, чиме је директно повучен окидач за сукоб у којем је страдало 100.000 људи, од чега двије трећине Бошњака.

На овом мјесту је више пута наведена неспорна чињеница да, када је прије неколико година Кутиљеро преминуо, сарајевска штампа ни слово није објавила о томе.

У деценијама иза нас иста та штампа називала га је креатором подјеле БиХ аболирајући на тај начин Изетбеговића од потеза који је изазвао разарање и проливену крв, што је за резултат имало да је БиХ данас драматично више подијељена него како је то замислио Португалац.

Нико, наравно, не може да гарантује да рат не би избио и да је Кутиљеров план потписан и прихваћен од стране свих у БиХ, али сатанизација плана, ћутање о смрти креатора тог документа и истовремено уздизање Изетбеговића прилично разјашњавају о чему се ту ради.

Прича о томе да би Изетбеговић сигурно завршио у Хагу да смрт није била бржа одавно је попримила карактер митолошке, али оно што није ни мит, ни легенда, већ тмурна и отужна стварност, јесте факт да данашња Босна ни изблиза не личи на ону коју је Алија наводно желио.

И стога питање чему уздизање и глорификација “оца нације” кад ништа што је замислио није остварено, остаје једно од бројних на које нико од његових сарајевских сљедбеника данас не може дати смислен одговор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана