Миротворац Месић

Жељка Добрић
Миротворац Месић

Интернационална лига хуманиста из Сарајева направила је јуче невиђену лакрдију. Бившег предсједника Хрватске Стјепана Месића одликовала је златном повељом и на запрепашћење оних који су упућени у Месићево политичко дјеловање прогласила га почасним амбасадором културе, мира и дијалога.

За мир су одликовали човјека који је прије само годину рекао да би на Републику Српску у случају референдума о отцјепљењу од БиХ, кренуо војском, а да је БиХ буре барута. За културу су одликовали човјека који је непознате особе које су му пријетиле смрћу јавно и без аргумената назвао "четничким сероњама". За дијалог су одликовали човјека који је сваку прилику искористио да ради против БиХ каква је установљена Дејтонским мировним споразумом и који се не одмиче од ратнохушкачке реторике деведесетих.

Да је Интернационална лига хуманиста Месића одликовала за допринос и несебично залагање за "бошњачку ствар" и покушај стварања унитарне БиХ, па и за ударање на Републику Српску кад год је то њима било потребно скинули би им капу за искреност. Aли, одликовати за мир, културу и дијалог човјека који се прославио хушкањем, скандалима и непримјереним изјавама заиста је ван памети и не иде на част институцији која има амбицију да високо котира у друштву.

На овај начин још једном је доказано да Сарајево и Бањалука немају исте дефиниције за "пацифисту", "пријатеља", па и за друге појмове којима се велича досадашње Месићево дјело. Једним дијелом је то и добро јер у Бањалуци награде добијају искрени пријатељи БиХ и свих њених народа као што је актуелни предсједник Хрватске Иво Јосиповић. Његов допринос успостављању бољих односа међу народима и државама у региону и промовисању толеранције за само неколико мјесеци мандата прерастао је Месићева достигнућа у неколико деценија ако је поређење њих двојице уопште укусно.

Зато се поносимо на разлику између Бањалуке и Сарајева и начин на који та два града дефинишу јуче, данас и сутра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана