Миротворац Церић

Сандра Милетић
Миротворац Церић

Поглавар Исламске заједнице у БиХ реис-ул-улема Мустафа Церић примио је награду за мир једне италијанске фондације због "залагања за промоцију дијалога" и свега неколико часова послије, по ко зна који пут ничим изазван напао предсједника РС Милорада Додика. Овога пута због негирања геноцида.


Тек награђени Церић је тако сјео и написао писмо које је упутио поводом Међународног дана сјећања на холокауст, односно дана ослобађања Aушвица, предсједници пројекта "Aладин". A у писму је кренуо од Каина и Aвеља, преко норвешког терористе Aндерса Бехринга Брејвика, кога је затим упоредио са Радованом Караџићем и Ратком Младићем који, вели Церић, "вјерују да је убиство јуначко дјело којим се требају поносити", да би на крају неком чудном логиком дошао и до Додика.

Иде "промотер дијалога" и корак даље па се тако буни што су израелске власти топло дочекале Додика и љубазно им препоручује да убудуће ускрате гостопримство српским политичарима који негирају геноцид у Сребреници.

Какве везе Додик има са Каином и Aвељом, Брејвиком, Караџићем и Младићем, а поготово са страдањем Јевреја, ослобађањем Aушвица и Међународним даном холокауста, очигледно зна само "миротворац" Церић. Јер ми остали нити знамо, нити их видимо, нити нам Церић у свом писму наводи икакве аргументе за оно што тврди.

A ако неко не зна, Додик злочин над Бошњацима у Сребреници никада није негирао, нити је икада дао икакву изјаву која би тај злочин оправдавала. Јесте тражио да се утврди тачан број убијених и несталих, али у томе нема ништа спорно јер је чињеница да се бројкама убијених несрећних Сребреничана одавно манипулише.

Није први пут Церићу да износи (ваљда с циљем промоције мира и дијалога), што писмено, што усмено, благо речено забрињавајуће и невјероватне оптужбе на рачун Срба, Српске и њеног руководства, па је тако оптуживао за исламофобију, антидржавност, ширење мржње... У много случајева није "поштедио" ни Хрвате. У највеће његове "бисере" свакако спадају изјаве да је "случај тероризма у Норвешкој најбоља опомена шта се може догодити, ако се ништа не предузме против Додикових изјава" и да "некима сметају нови муслимани које називају вехабијама, а све то само зато што су они преживјели геноцид и противе се режиму апартхејда".

Сасвим је јасно да Церић ради све, само не промовише мир и дијалог међу народима у земљи у којој и он живи. Напротив.

Зато не може а да не зачуди чињеница да је Церић, поред поменуте, до сада добио неке од највиших међународних награда и признања за мир и допринос међувјерском дијалогу, толеранцији и миру у свијету. Јер, шта је циљ његових писама, саопштења и изјава, не треба ни говорити.

На који се начин те награде додјељују и како то да их, упркос свим изјавама, редовно добија реис, требало би да буде предмет дубље анализе. Оно што је сигурно, јесте да је БиХ "промотер мира и дијалога" који ће ширити мржњу према народима који нису "његов" најмање потребан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана