Мирођија у босанском лонцу

Вељко Зељковић

Босански лонац је специјалитет ових простора. Знају то и странци. Тајна се крије у дуготрајном кувању у глиненој посуди. Проблем је једино, што лонац који је у БиХ одавно “пристављен” никако, нико да скине са ватре. Умјесто тога ложе се цјепанице, додаје ћумур, долива нафта...

Главни мајстори су “кувари” из Сарајева. Инсистирају на свом рецепту, иако им колеге из Бањалуке и Мостара годинама говоре да рецепт није добар.

Не смета им ни то што из “босанског лонца” шишти на све стране, те шта што он све више подсјећа на онај “експрес” са дотрајалим вентилом, који се спрема да експлодира сваког часа.  

Јело полако укувава и остаје без воде.

Нажалост, у спремању ове папице са љутом запршком, своје прсте су поново умијешали и поједини бјелосвјетски “мастерчифови”. Одлучили су да “босански лонац” зачине са мигрантима, иако су они ову мирођију забранили на својим просторима, сматрајући је опасну по здравље, али и национални идентитет европских кухиња.

Епилог ове кулинарске приче - поред политичке кризе која годинама дрма ове просторе, БиХ би могла погодити и катастрофална хуманитарна криза, која би могла бити праћена и озбиљним безбједоносним ризицима. Слике са Малте и из Грчке упозоравају.

Према незваничним информацијама у БиХ се тренутно налази око 10.000 миграната, којима је пут ка ЕУ физички блокиран. Новчане “мрвице” које смо добијали од лицемјерног Брисела, за “бригу” око миграната, нестајале су или су ненамјенски трошене. Због тога је и “догорјело” у Бихаћу, гдје се налази око 6.000 огорчених и на све спремних Сиријаца, Либијаца... Упади у куће, крађе, па и убиства, постала су све учесталија.

Власти у Сарајеву немају рјешења. Умјесто тога  доливају уље на ватру, покушавајући овај проблем расплинути тако што ће омогућити да судбину Бихаћа доживе и друге локалне заједнице.

Слијепо гледају у Европу и чекају даље директиве, док Брисел гледа ка Сирији и Турској. Уколико у Сирији успије анектирати један дио њене територије, Ердоган ће се једним “ударцем” ријешити два проблема - једног броја миграната које ће ту населити из Турске, али и “опасних” Курда. Али, шта ће бити са стотинама хиљада оних које се већ налазе на балканској рути. Због дигнутог “европског зида” БиХ ће им бити крајња дестинација. Својеврсна база. Паркинг. А онда... Напукла земљана посуда у којој се кува папица - експлодираће под новим притиском. Далеко од Брисела, Лондона и Вашингтона, који су све и закували.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана