Мирна Босна

Вељко Зељковић

Да је којим случајем неко из Српске звецкао оружјем и пријетио некаквим ратом, вјероватно би до сада бошњачка страна од Вашингтона тражила да Пета или нека друга америчка флота уплови у Јадранско море са навођеним ракетама. То се из Бањалуке, а ни Београда, никада није могло чути па чак ни у неком пренесеном значењу. Једино што се тражи јесте поштовање Дејтона и свих загарантованих права која је овај мировни документ омогућио свим народима у БиХ.

Како ствари стоје, то је и највећи “гријех” власти Српске. Бакиру Изетбеговићу и његовим сљедбеницима то највише смета. И они то не крију. Желе БиХ у којој би они били доминантни, а остала два народа имала ролу “фикуса”. А онда када неко каже како је таква држава немогућа, пуца се из свих артиљеријских оружја. Не бирају се ријечи, а ни средства. Пријети се и некаквим ратом, далеко било. Изетбеговић је чак у том свом религијско-политичком заносу поручио како ће стати на чело колоне против “геноцидаша”. Кад већ није стигао да се стави на чело колоне против пандемије, корупције и криминала...

Што би рекао један аналитичар, ако су Срби геноцидни, зашто ти исти који их тако називају желе заједнички живот с њима? Миран разлаз и мирна Босна! Али не, они то не желе. Али, шта је онда рјешење, а да није искључиво? Па, једино тренутно могуће јесте оно “дејтонско”. Досљедно. И тачка.

Умјесто тога Бакир и његова свита и даље измишљају имагинарне непријатеље у Бањалуци и Београду. Једноставно лакше им је у том бијегу од одговорности прозивати оне друге - да су они једини кривци што је БиХ нефункционална држава, него положити рачуне и одговорити на многобројна питања, па и на оно како је могуће да читава ближа и даљна родбина лидера СДА већ годинама “преживљава” на државним јаслама у једној тако нефункционалној држави.

Нажалост Бакирова прича и даље пролази у дијелу јавности, јер се и кроз досадашњу историју показало да је “национализам” моћна “дрога” за манипулацију, а поготово оних чија просјечна плата износи 400 евра и мање. Ти и такви немају довољно новца за неке скупље варијанте “наркотика”. Зна Бакир да када плата пређе 700 или рецимо 1.000 евра, топ теме ће бити здрава храна, љетовања и зимовања или што би рекао Рамбо Амадеус - паламуђење. У том случају Бакир и њему слични завршили би у политичкој пензији. И Босна би, што је и најважније, била мирна и спокојна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана