Мирис барута

Жељка Домазет
Мирис барута

Мутне работе око вишка наоружања и његовог уништавања почеле су откако су се три војске ставиле под заједничку капу Оружаних снага БиХ и постале државна институција.

Умјесто да од продаје онога што им не треба зарађују ентитети и БиХ, магацини су постали складишта из којих се купе средства за рад комерцијалних фирми по Федерацији БиХ, попут "Претиса", који умјесто да уништава оно што му се достави на уништавање, дебело профитира од мутних радњи.

Чињеница да од уништавања вишка наоружања Република Српска није добила ниједног фенинга, иако је по однесеним средствима из магацина са њене територије требало да добије милионе марака, како јој по споразуму припада, јасно говори да је ријеч о дебелом криминалу, од којег би глава могла забољети не само оне који су учествовали у њему него и обичан свијет, који се још није опоравио од мириса барута из протеклог рата.

Да је БиХ на бурету барута и да јој се безбједност дрма сваког дана, најбоље свједочи захтјев члана Предсједништва БиХ из РС Небојше Радмановића на основу којег је Предсједништво БиХ затражило од Министарства одбране и министра Селме Цикотића да их информише, као врховну команду, и да испита гдје и како је нестало 11 тона експлозива, како су открили медији.

У Министарству тврде да ће Предсједништву, као врховној команди, доставити информацију о несталом експлозиву и да ће ова институција прва добити информације, али поставља се питање да ли ће због чињенице да у БиХ "нестану" муниција и наоружање, као да је ријеч о ситнишу који испадне из шупљег џепа, ико одговарати, поднијети оставку и наћи се иза затворских решетака. A ово није први пут да се изгуби сваки траг муницији и експлозиву.

SIPA има већ неке своје налазе о наоружању и муницији са којима су комерцијалне фирме попут вогошћанског "Претиса" трговале, а требало је да га униште, спроводила истраге и упутила налазе Тужилаштву, али до данас ова институција није подигла ниједну оптужницу, уз тврдњу да су истраге о овим случајевима још у току.

Не буде ли радикалнијих мјера у БиХ, када је ријеч о нестанку експлозива и свега онога што мириши на барут, ова земља ће и даље бити високоризична тамна зона, која сједи на нечијем упаљачу и од чије воље зависи да ли ће експлодирати данас или сутра и одлетјети у ваздух, попут бурета барута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана