МИП БиХ

Горан Маунага
МИП БиХ

Судећи према ономе како је посљедњих година радило Министарство иностраних послова БиХ (МИП), односно према ономе како су дјеловали и шта су добро, а шта лоше по БиХ урадили досадашњи министри у овом министарству, најбоље би било донијети одлуку о укидању тог министарства а министре, посебно Свена Aлкалаја, позвати на одговорност.

Наиме, поред министарских честих и невиђених испада који се никако нису могли подвести под професионалан и законом прописан рад МИП-а, против тог министарства је баш због таквог начина рада у посљедњих осам година поднесено више од 50 тужби тешких више од милион и по марака.

По свему судећи, оно је и у вријеме министара Златка Лагумџије и Младена Иванића, као и за мандата Aлкалаја, поред коришћења за њихове сопствене потребе и промоцију, служило и за "стајање на ноге", односно за богаћење људи блиских њима.

Тако су од МИП-а "свој" дио колача узели савјетник Жељка Комшића Неркез Aрифхоџић који је наплатио 100.000 марака ради нарушених радних права у вријеме министровања Лагумџије, затим премијер ФБиХ Мустафа Мујезиновић, Aлкалајев министар-савјетник Љубомир Грковић, Бранислав Беванда.

Ибрахим Ђикић прошле године поднио је тужбу вриједну око 126.000 марака, а у судовима је актуелно још 15 предмета против МИП-а.

A кад новац становника БиХ из буџета БиХ не одлази људима који су блиски бившим и садашњем министру иностраних послова, односно кад МИП покуша да уради нешто "професионално" па отпушта људе које не би смјело да отпусти, посљедице су још страшније.

То је очигледно у случају Дарка Трифуновића који је на име штете због тога што је незаконито отпуштен у вријеме Лагумџије добио пресуду којом је из буџета БиХ избијено чак 355.000 марака.

Једно је сигурно - то јесу показатељи лошег рада МИП-а, али неупоредиво већу штету БиХ од те новчане, нанијело је дугогодишње планирано и смишљено контрапродуктивно дјеловање министара иностраних послова. A коме је, уопште, потребан такав МИП БиХ?

Дакле, главно питање је како наплатити ненадокнадиву штету БиХ коју су јој нанијели министри иностраних послова представљајући годинама по свијету, о трошку пореских обвезника, Републику Српску као лошији дио БиХ? И шта, коначно, урадити са државом која има такво Министарство иностраних послова?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана