Минус на шинама

Драгана Орловић

Већ годинама један од највећих гиганата - "Жељезнице Републике Српске" у озбиљним је проблемима и још озбиљнијем минусу.

Муке овог предузећа су се преплитале и расплитале из дана у дан. Од сумњивих финансијских трансакција, кршења права радника, незаконите јавне набавке, па све до незаконитих и законитих отпуштања.

Како би се свему томе стало на крај, крајем прошле године у ово предузеће стигли су ревизори, који су добили пуне руке посла. Вјероваћемо да су добро засукали рукаве и да ће се први објективни извјештаји видјети већ на прољеће, како би се јасно приказало стање и како би се исправило и поправило - што се поправити може.

А да скрштених руку не сједи ни руководство овог предузећа, показује већ урађени план пословања за период од 2014. до 2016. године.

"Жељезнице РС" планирају да у овој години послују са већим минусом и са мање радника. Јесте да на први поглед ово звучи обесхрабрујуће (бар када се помене овај минус), али ако је вјеровати надлежнима у овом предузећу, до повећања планираног минуса у пословању дошло је због затегнутих камата на ино-кредите, који морају да буду плаћени.

Тврде да су губици пословања мањи, а финансијски губици већи, што је и резултирало повећањем губитка. Ипак, ако се дугорочније гледа, за годину-двије, како истичу и планирају, пословаће са мањим губицима.

А на који начин ће ЖРС пословати, остаје да се види. Свака марка која се пажљиво не буде утрошила, временом ће испливати или, боље рећи, одвући ће на дно ово предузеће.

Одговорност је због тога на свима. Од машиновођа до управе. Свако носи свој дио понаособ, али само заједничким снагама може се направити помак у овом предузећу. Возови "Жељезница Српске" већ дуго путују са истим теретом, тешким милионе и милионе акумулираног губитка. Крајње је вријеме да изађу са слијепог колосијека, или да бар за почетак "скину" који вагон овог дугогодишњег бремена. Јер досадашњи минус на шинама не води никуда, до на станицу звану - пропаст…

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана