Минорне казне

Жељка Домазет

БиХ је након доношења измјена Кривичног закона, према којима су одлазак на страна ратишта, врбовање ратника и организовање њиховог одласка кривично дјело, дочекала да буде изречена и прва првостепена пресуда на основу тих измјена.

Тако су четворица држављана ове земље осуђени на укупно седам година затвора због организовања одласка на страна ратишта и покушаја одласка у Ирак и Сирију, гдје би се борили у редовима терористичке организације Исламска држава.

Свакако да треба поздравити то да је Суд БиХ коначно почео да кажњава оне који ратују по свијету у редовима терориста, оне који их врбују или им помажу да оду да се боре, с обзиром на то да је ријеч о проблему који веома дуго траје и нагласити то да пресуда уистину јесте историјска.

Ипак, мора се у цијелој овој причи истаћи још неколико ствари. Прије свега, ријеч је о кривичним дјелима за које судије у свијету изричу казну и до двије деценије затвора за једну особу, али БиХ је и овог пута показала да је изузетак у сваком погледу па је највећа казна била три и по године.

Тако док најмоћније силе свијета Америка и Русија покушавају да униште Исламску државу, која је пријетња за цијелу планету, БиХ џихадистима изриче казне које су на нивоу пресуда за пљачке неке трафике или маркета.

Док се јавност надала да ће првом пресудом за организовање, одлазак или подстрекавање одласка на страна ратишта ова земља коначно послати поруку својим народима, региону, Европи и свијету да је спремна да се обрачуна са овом пошасти, она иронизира и како тврде безбједносни аналитичари, минорним пресудама не спречава него подстиче тероризам и борце за Исламску државу. Јер казна од неколико мјесеци или годину затвора тешко да ће их одвратити у њиховој намјери.

Првом пресудом овакве врсте у БиХ, након усвајања закона, тужилац је презадовољан, као и адвокати осуђених, који жалбе најављују тек реда ради па је, нема сумње, и по томе "историјска". Јер након овог "задовољства" обичном свијету не преостаје ништа друго до да се по ко зна који пут запита у каквој то земљи живи, шта га данас-сутра чека уз овакве пресуде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана