Министри против привреде

Ма­ри­на Чигоја

Да политички принципи и ставови у БиХ доподне имају једно значење, а од подне друго, није никаква новост.

Како вјетар дува, тако се окреће и политика, данас на једну, а сутра на другу страну. Безброј примјера то доказује, а најновији је блокада одлуке о привременој суспензији и смањењу царинских стопа при увозу робе из области обућарске, металске, хемијске и прехрамбене индустрије у Савјету министара БиХ.

Одлуком, која је на снази до краја године, царинске стопе за увоз репроматеријала, прије свега за обућарску индустрију, уједначене су са онима у ЕУ. Након што су министри СДП-а гласали против продужења те одлуке, царине ће за ове производе бити враћене на стари ниво, односно биће чак и до пет пута веће него што су сада. Гласање против бенефиција привреди само је још један доказ да је појединцима који су на власти у БиХ интерес њених грађана и привредника на посљедњем мјесту. Са пуним правом су сви привредници дигли глас против бахатог понашања министара, који су без имало срама довели у питање стотине, а можда чак и хиљаде радних мјеста. Коме је у интересу да домаћи произвођачи остану без вриједних уговора са ино-партнерима и да им се на овај начин затворе врата страних тржишта? Може ли имати било какво оправдање одлука министара да доведу у питање макар и само једно радно мјесто у земљи у којој је број незапослених премашио пола милиона? Јасно је као дан да је политика, потпуно неразумна и нелогична, политика ината и освете, овдје одиграла кључну улогу.

Након што је СДП доживио потпуни крах на изборима, а затим и смјену руководства странке, одлучио је да се освети народу који му је ускратио подршку, те да тјера инат оним партијама које ће чинити будућу власт.  

С обзиром на то да нема рокова до када се мора формирати нови Савјет министара БиХ, актуелни министри из СДП-а су одлучили да, док још могу, створе проблеме које ће оставити другим партијама да их рјешавају. Оваквим поступком њихови министри су показали да им није циљ бољи живот грађана, напротив.

Вјерујем, ипак, да ће у Савјету министара преовладати здрав разум и да ће ова одлука бити усвојена до краја године, због тога што је она у интересу привреде и радника, а они којима је до политичких препуцавања нека нађу други начин за то.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана