Министарство потрошених милиона

Ведрана Кулага Симић

Институције на нивоу БиХ непресушан су извор инспирације, а ревизорски извјештаји сваке године на површину избаце бројне “ситнице” из којих се види сва одговорност оних који руководе њима, али и оних који уживају у њиховим бенефицијама.

Министарство одбране БиХ сигурно је “топ” институција за инспирацију, било да се ради о располагању стотинама милиона марака тешким годишњим буџетима, бахатом трошењу тих милиона, или ствари на које их троше.

A прошле године било је и да се наздрави. И то у бифеу Министарства.

Aпсолутни рекордери по “испијању” буџетског новца и лани су показали како се то заправо ради.

На конзумацију пића, односно кафе, чајева и минералних вода и алкохола потрошили су 260.000 КМ.

Све је то “стрпано” под репрезентацију, па ће бити да су једни другима репрезентирали колико ко може да поручи и попије из бифеа МО.

Секирација како ријешити многобројне проблеме у одбрани засигурно је допринијела томе да се запослени опијају по бифеима министарства и то на рачун куће.

Ипак, да запосленима не мањка новца, ако пожеле да секирацију утапају у кафанама изван Министарства, у МО су се побринули и за то.

Од укупно потрошених готово 300 милиона марака, чак 246 милиона дато је за бруто плате и накнаде трошкова запослених.

И поред потрошених милиона за све и свашта, надлежни у овом министарству нису успјели да за годину реализују бројне препоруке које им је наложила Канцеларија за ревизију институција БиХ како би побољшали пословање, смањили трошкове и успоставили бољу буџетску контролу.

Десило се, нимало изненађујуће, сасвим супротно.

Буџетска потрошња је и лани остала на “завидно” ниском нивоу, није успостављен поуздан систем јавних набавки, перспективна војна имовина вриједносно није приказана у књигама, а није ни оправдан уплаћени аванс за ремонт опреме, вриједан неколико стотина хиљада марака.

И поред свега наведеног, не смију се изоставити ни чињеница да су обавезе према добављачима и трошкови прецијењени за најмање 1,1 милион марака.

Међу свим овим потрошеним маркама, тек се понегдје налети на ставку чија вриједност се не мјери у милионима. Хиљада је веома мало, осим ако нису саставни дио већ поменутих милиона.

С обзиром на све што су нам ревизори предочили МО слободно можемо назвати Министарство потрошених милиона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана