Министарско запошљавање

Горан Маунага

Министарство цивилних послова БиХ рекордер је по броју новозапослених службеника у институцијама БиХ у овом мандату.

Oткако је на челу Министарства Адил Османовић запослено их је чак 11, а ускоро би требало да их буде примљено још три.

Од тих 14 који или већ јесу или тек треба да буду запослени, девет је државних, а пет службеника именованих на мандатни период који ће, до краја тог периода, такође завршити као државни службеници у неком од сектора.

Јер по неписаном правилу и уходаној пракси, сви министрови људи доведени у његов кабинет на крају мандатног периода каријеру настављају као државни службеници.

Наравно, путем јавних огласа расписаних само за њих.

Министарство цивилних послова носи титулу рекордера и по томе што су скоро сви новозапослени Бошњаци, чиме је обесмишљена она претходна коју је имало у прошлом мандату као министарство најизбалансираније националне структуре.

Чињеница је и да је министар Османовић запослио неколико својих рођака Османовића, али му се мора признати да бар води рачуна о ентитетској заступљености.

Јер наводно је запослио само људе из његових крајева, из Сребренице и Братунца, а шушка се да ће на посљедњем конкурсу бити примљена и једна докторка из Теслића.

То што Османовић и према старом и новом пропису потпуно занемарује националну заступљеност, ваљда му се може јер има подршку Савјета министара чак и кад крши законе.

А на Устав и законе о буџету и финансирању институција БиХ Османовић се оглушио још кад је из касе БиХ без сагласности хтио да дијели плате запосленима у Земаљском музеју и другим институцијама у Сарајеву и именовао надзорне одборе институција културе чији статус није ријешен.

Ти су потези спријечени, али, нажалост, не треба очекивати да ће ико дићи глас против нових запошљавања по страначкој и родбинској линији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана