Министарска имовина

Жељка Домазет

Имовина изабраних и именованих званичника БиХ увијек је била извјесна посластица за јавност, а и након посљедњих избора који су одржани лани може се констатовати да су у овој земљи изабрани званичници, министри и њихови замјеници одавно заборавили шта то бјеше немаштина, плитак џеп и тежак живот.

И поред чињенице да су само ријетки били прецизни у изношењу свог богатства, силна набрајања званичника који су у својим имовинским картонима наводили станове, куће, викендице, пословне објекте, земљишта, шуме, воћњаке, аутомобиле и астрономске плате била су довољна да обичан свијет констатује да они имају много више него остали становници БиХ.

Руку на срце, међу њима, наравно, има оних који су новац наслиједили или поштено стекли и нема разлога да нешто крију.

Проблем су они који очигледно крију и шта имају и колико то вриједи.

Јер, у мноштву података из имовинских картона могу се наћи многобројни званичници који су намјерно заборавили да упишу куће, виле, станове, викендице, фирме и банковне рачуне које имају у земљама окружења или на другим иностраним дестинацијама.

Напросто ријеч је о људима који "не знају шта имају", односно намјерно заборављају или скривају од јавности шта.

Мада, у многим је случајевима њихова имовина одавно "јавна тајна".

Све дотле док се у БиХ буде толерисало богатство званичника чије се поријекло имовине не преиспитује и не контролише, а јавност не зна шта све имају, не може се очекивати њен просперитет ни напредак.

Ако се и даље буде наставила ова пракса, ова земља ће се бесповратно раслојавати, младост одлазити из ње, а о њеном развоју и просперитету нико неће водити рачуна.

Уосталом, БиХ и њен развој су већ одавно заборављени од многих који је воде и сједе у удобним и добро плаћеним фотељама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана