Милосрдни НАТО анђели

Вељко Зељковић
Милосрдни НАТО анђели

Смисао и циљ постојања НАТО-а јесте да обезбиједи мир и сигурност у свијету од разних злотвора, али и да промовише и ради на заштити основних демократских начела. То је једна изузетна хуманитарна организација која води рачуна о цивилима и њиховим живота, а ако којим случајем, не дај Боже, дође и до некаквих случајних омашки, то су онда колатерали.

Овако овај војни савез представљају његови челници иако и сами знају да то и није баш тако. Штавише, НАТО је сушта супротност свему наведеном. Након што је у јулу 1991. године и званично распуштен Варшавски пакт, који је колико-толико правио некакву врсту равнотеже у свијету, НАТО се, народски речено, распојасао. На својој кожи су то прво осјетили непослушни Срби, на којима је изведен својеврсни експеримент - како осиромашени уранијум и у пракси дјелује на људе и околину.

Посљедице војне акција ове алијансе на просторима БиХ, симболично назване “Намјерна сила”, изведене у периоду од 30. августа до 14. септембра 1995. године, и данас осјећамо. Четири године касније, још безобзирнији чин - НАТО је на просторе Србије избацио тоне и тоне бомби са осиромашеним уранијумом. Ироније ли - ова војна акција названа је “Милосрдни анђео”. Овај “анђео” довео је до тога да је Србија данас друга у свијету по броју обољелих од рака, а и БиХ је у самом врху те црне листе. Некада су Срби са ових простора плаћали “данак у крви”, данас “данак у раку”.

У једној од италијанских клиника у тијелу човјека који је једно вријеме боравио на бомбардованом подручју утврђено је присуство 500 пута више осиромашеног уранијума него што је минимум, али и присуство двадесетак тешких метала, који изазивају канцер. Да не спомињемо да су и подземни токови загађени, али и само земљиште контаминирано за вијек вијекова.

Сада се та иста муниција од стране Велике Британије и Америке испоручује Украјини, и то - ироније ли, као “хуманитарна помоћ”. Недавно су то урадили и са забрањеном касетном муницијом, истом оном којом је сијана смрт по Србији 1999. И никад се за све ово нису извинили из сједишта НАТО-а, или из Вашингтона. Нису ни покушали, нити икада показали трунку савјести и одговорности за учињено. Штавише, саопштили су како овај савез има имунитет за све почињене злочине широм свијета, па и за “уранијумско обогаћивање” простора Балкана.

Умјесто извињења, сад од БиХ, али и Србије траже да уђу у овај савез. При томе наводе како они никога на то не приморавају. Истичу да је то ствар добре воље, а у исто вријеме се уводе санкције, заврћу руке, блокирају финансијска средства и маше штаповима, са којих су одавно скинуте шаргарепе. Баш демократски, зар не?! Класична трагикомедија у режији “милосрдних анђела”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана