Милионски послови

Ведрана Кулага Симић

Заједничке институције БиХ годинама прикупљају оправдане критике јер и даље нису све ствари дошле на своја мјеста, недостају правила понашања, новац се немилице троши, а грађани, из чијих џепова се махом финансирају, немају претјеране користи од свега тога.

Стотине и стотине милиона марака је неповратно дато за плате, накнаде и бројне друге ставке. Неријетко се дешава да многи не поштују прописе који су већ написани и усвојени како би се стало у крај бахатости, а још горе је то што ни након толико година постојања недостају правила која су потребна за боље планирање и рад у многим секторима. Вишегодишњи капитални пројекти су само један у низу.

Милиони и милиони марака су одобрени за такве пројекте. Ријеч о набавци грађевина, опреме, радова и других ствари које су годинама неизбјежан дио пословања институција БиХ, а ревизори су небројено пута подвлачили да у тим причама има доста пропуста и изговора без оправдања.

Међутим, није све црно, ни бијело. У пракси се увијек мора рачунати да ће нешто кренути по злу или да ће доћи до застоја због низа разлога који се могу подвести под оправдане, али пракса у БиХ је показала да има и немара и којекаквих жеља које одударају од реалности.

Други вишегодишњи проблем у овој области јесте тај да је надлежнима на том нивоу власти требало три године па и дуже да саставе инструкцију гдје су дефинисане смјернице за поступање у пројектима на које не може бити стављена тачка у току једне фискалне године.

Њоме је тек сада дефинисано и шта се тачно подразумијева под пројектима тог типа, у којим условима треба да се консултују са надређенима и шта ако се деси непредвиђене ствари које подигну цијену од првобитно уговорене.

И за то је требало три године и више. А у том периоду низ критика постао је само дужи.

Просто је за невјеровање да ни након толико година правила понашања у различитим, практичним ситуацијама нису дефинисана. Једно је да постоје и да се, у зависности од потреба, она примјењују и тако прилагођавају, али ипак треба увијек имати на уму да је ово БиХ. И да готово све ствари, осим пражњења каса, иде веома, веома споро.

Проблеми приликом реализације вишегодишњих капиталних пројеката су једна карика у низу потешкоћа. Тај ланац се стално продужава и тешко је и замислити да би у скорије вријеме то могло да се промјени на боље. Иако је пријека потреба имајући у виду слику о БиХ, и унутар њених граница, али и даље.

БиХ треба још времена, под условом да постоји политичка воља, да се среди и да крене неким бољим стазама. Новца, када се све сабере и одузме, имамо, али су астрономске суме, у поређењу са животним стандардом, одлазиле на погрешне адресе и у погрешне руке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана