Милионске тужбе

Ведрана Кулага
Милионске тужбе

Правобранилаштво Републике Српске све више поприма изглед судског шалтера на који свакодневно стижу разноразне тужбе усмјерене против Републике Српске. Већина их је наравно са поштанском марком ФБиХ.

Одавно је већ најављено да би овако нешто могло да деси, али увијек је била и она мрвица наде да ће се можда престати са разноразним политикантским оптужбама и захтјевима за надокнаду ратне штете, који немају ама баш никаквог правног утемељења.

За само три мјесеца на адресу Правобранилаштва РС стигло је више од 3.000 тужби против Републике Српске из ФБиХ, које се односе на надокнаду нематеријалне штете, а процјењује се да тужбе премашују 420 милиона марака.

Када се погледају ове драконске бројке, поставља се логично питање, колико је ових тужби заиста правно утемељено и које уопште заслужују да буду разматране? Колико тужби је упућено са намјером да се надокнади штета, а колико да се "осиромаши" друга страна.

Логично је и да се запитамо ради ли се овдје о добро смишљеном плану да се Републици Српској на што ефикаснији начин нанесе штета, почевши од удара на њен буџет. Да ли је ово начин да се економски стабилнији дио БиХ сроза?

Посљедња већа пошиљка тужби стигла је почетком прошле седмице и то из Основног суда у Сарајеву, која је "заокружена" на три милиона марака.

Са нестрпљењем се ишчекује мај, за када су најављена суђења на основу неких од тужби које су адресиране на Српску. Одлуку о њиховом исходу донијеће судови у ФБиХ, па се јасно може констатовати - кадија те тужи, кадија ти суди!

С обзиром на то да је БиХ држава ни на небу ни на земљи, не изненађује ни чињеница да је већ утврђено да поднесене тужбе прате неисправне пуномоћи појединих тужилаца. Наиме велики број тужби потписивало је једно лице у име других.

То значи да многа лица која су тужила Српску за то уопште не знају и како је онда могуће рећи да су све тужбе оправдане?

Овим је све речено: која је намјера оваквих докумената и са којим циљем се упућују у Српску.

Јасно је да је политички циљ ових процеса дестабилизација Републике Српске и само један у низу покушаја да се Српска ослаби.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана