"Милионска" администрација

Ведрана Кулага Симић

Запошљавање у јавном сектору стално је једна од топ тема у БиХ, посебно када је ријеч о заједничким институцијама.

За плате и разне накнаде армије запослених годишње одлази више од 600 милиона марака, и то само на том нивоу власти.

Гледајући по томе, имамо толико новца да би могле да нам позавиде и неке далеко веће, развијеније и уређеније земље.

Руководилаца, савјетника, сарадника и других радника, према посљедњим подацима, у заједничким институцијама има више од 22.100, а неке од институција су посљедњег дана јуна ове године имале на платном списку више особа него што је предвиђено њиховим пројекцијама.

Таква слика се понавља из године у годину иако многи који држе под лупом ту област упорно понављају да мора бити урађена озбиљна анализа која би требало да да податке о томе које су институције потребне овој земљи и колико радника им је потребно да би на вријеме завршиле задатке.

Од те идеје, нажалост, тешко да ће бити ишта конкретно, али ће издаци наставити да се гомилају и све јаче притишћу већ нејака леђа привреде.

Али о томе, вјероватно, ни ријеч неће доћи од оних који, по ко зна више којим изговорима, доводе људе под свој кров, ето чисто да су ту.

Оволика администрација овој земљи није потребна, а посебну пажњу треба посветити упозорењима да је нетранспарентно запошљавање један од "заштитних" знакова у канцеларијама, агенцијама, министарствима и другим институцијама у БиХ. Посљедњи извјештај о извршењу буџета институција БиХ је показао да у седам од 75 институција има више запослених од броја који стоји у плановима. Иако надлежни наводе разлоге због којих је то тако, као и да су неки финансирани од новца из донација, сасвим је јасно да је потребно подвући црту и видјети ко шта и како ради у заједничким институцијама.

Сами ревизори су на многим адресама забиљежили случајеве да се за одређене послове ангажују спољни сарадници иако за обављање тих и сличних послова већ неко редовно прима плату и долази на посао.

Одговорност и транспарентност морају ићи на далеко виши ниво, не само у институцијама на нивоу БиХ, него у цијелом јавном сектору. Ипак, неко мора да оправда више од 600 милиона КМ за плате и основне накнаде. И то сваке године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана