Милиони за спорове

Маријана Миљић Бјеловук

Институција на нивоу БиХ за изгубљене судске спорове дају милионе марака пореских обвезника ове земље. И са том праксом не намјеравају да стану.

 

Очигледно је да само из године у годину овјеравају и показују да их није брига ни за грађане нити за њихово новац. Јер да јесте нешто би урадили у вези са питањем препорука које су им дали ревизори, а које би требало да побољшају стање по питању смањења судских спорова и издвајања милиона за њих.

Налази ревизора показују да у протекле три године нико у надлежним институцијама није ни мрднуо прстом да се смање спорови које добија "друга страна", а који коштају милионе марака.

На крају крајева, управо су надлежни у тим институцијама одговорни за доношење одлука, а за које се на крају доказује да нису у складу са законским рјешењима. Дакле, поред тога што новац пореских обвезника иде на њихова енормна примања, морају да плаћају и њихове штетне одлуке.

Нико до сада није кажњен за то и сигурно и неће. Такво нешто могуће је само у БиХ, гдје надлежни никако да се "ухвате за главу" и бар мало поведу рачуна о новцу који припада свима нама.

Ревизорима нису требали ни да подносе извјештаје да ништа нису урадили, јер су они то знали унапријед. Њихови налази годинама су идентични и прекопирани, као и сами закључци.

С друге стране рад надлежних је такође ништа друго него фотокопија стања из ранијих година.

Докле ће тако, нико не зна. Нити може да прогнозира. Једно је јасно, тако ће бити све док се руководиоци у надлежним институцијама не ухвате у коштац са проблемима и не почну да воде рачуна о исходу одлука које доносе и трошењу милиона на оне које нису у складу са законским рјешењима.

Да је крајње вријеме да "мрдну прстом" и нешто ураде свима је, изгледа, јасно осим њима. Они се, по свему судећи,  налазе у неком свом свијету, у којем воде рачуна како што више новца бацити тамо гдје не треба.

И док су они на тим позицијама, јасно нам је да ће остати овако како јесте. Ништа нам друго не преостаје него нада да ће их замијенити неко одговорнији, неко ко ће водити рачуна о одлукама које доноси и новцу који би требало да буде улаган у привреду и развој, а никако за изгубљене судске спорове.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана