Милиони за кирију

Маријана Миљић Бјеловук

Да институције БиХ не штеде новац намијењен за закуп и да милионе марака бацају на луксузне пословне канцеларије, одавно је познато. Нико од њих не жели да буде смјештен у некој споредној улици или, не дај боже, на периферији већ сви бирају најскупље локације и то, наравно, са што већим бројем квадрата.

Све то указује на чињеницу да у БиХ апсолутно нема никакве логике када је ријеч о трошењу новца грађана за смјештај институција.

На ово расипништво и бахаћење поново су, по ко зна који пут, указали ревизори који су навели да институције БиХ милионе марака издвајају за кирију јер немају стратегију ни системске мјере за рјешавање питања смјештаја.

Ревизорски извјештај још је једном показао да сви апели, молбе да се престане са овом праксом нису уродили плодом, а тако ће највјероватније бити и даље.

Јер добијали смо из године у годину обећања да ће се новац за ове намјене знатно срезати и да ће бити искоришћен како треба, али као и сваки пут, то су била само пуста обећања. Јер издаци за закуп имовине и опреме у 2015. години износили су ни мање ни више него 19,14 милиона, што је само два одсто мање него годину раније, што је незнатна уштеда. На изнајмљивању просторија уштеђено је 170.000 КМ, што је незнатно ако се има у виду да кирија годишње износи више од 15 милиона марака.

Упркос обећањима, и овог се пута показало да већина институција и даље не жели да се одрекне строгог центра града гдје су пословни простори много скупљи у односу на периферију. Да ситуација буде још гора, ту је и чињеница да су купљени нови објекти за трајни смјештај појединих институција, али да су оне касниле са усељењем па је, осим за куповину објекта, утрошен (тачније бачен) и додатни новац за закуп просторија.

Сасвим је јасно да простора за смањење ових трошкова има, али нико не жели да се одрекне строгог центра, луксузних и удобних канцеларија, најбољих зграда...

Нико не жели и неће да посегне за штедњом. А ако би само неки од надлежних постали савјесни, уштедјели би милионе марака, које би затим могли уложити у многе друге ствари.

Јасно је да за резове не постоји воља, али ни жеља надлежних у БиХ. Јер да постоји, то би било урађено прије двије, три, пет година...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана