Милиони за циркус

Маријана Миљић Бјеловук
Милиони за циркус

На десетине милиона марака грађана буде годишње исплаћено из буџета за политичке странке. Само у овој години из каса општина и градова Српске, у којим становништво грца у гомили проблема, планиран је трансфер од два милиона марака на банковне рачуне странака које су заступљене у њиховим локалним парламентима.

Да ли странке оправдају тај новац? Нема сумње да, према тренутном расположењу грађана, али ни према резултатима њиховог рада, не оправдају ама баш, ни мали износ новца који им је предвиђен у буџетима и који на крају и добију и потроше.

Узмимо само у обзир Бањалуку. Даје највише новца политичким странкама. Само у овој години за десет политичких странака које су заступљене у Скупштини града Бањалука предвиђена је сума која премашује износ од 300.000 марака. А циркуса у локалном нам парламенту, највећег града у Српској, не мањка. Имамо га и за извоз. Свакодневно се мире и свађају па ни сами одборници и руководство највећег града у Српској, вјероватно, не знају у каквим су односима. Сва искуства потврђују, са друге стране, да су сви они у истом кошу и и те како добри пријатељи.

Можемо само да претпоставимо шта се дешава иза затворених врата након свађа које јавно пласирају грађанима челници Скупштине града Бањалука, одборници, заједно за градоначелником. Руковања, грљења и наздрављања у тим просторијама, када грађани не виде и када медији нису присутни, сигурно не мањка.

Са друге стране, народ би рекао да у свим тим свађама, које свакодневно пласирају грађанима, нешто раде. Рекли би многи, боре се за њих и њихова права, бољи положај. Нема сумње и да се преварише поштенски, сви они који то помислише. 

Бањалучки парламент, по свему у свађама предњачи у циркусима које пласира својим грађанима. Вјероватно јер је највећи град и административни центар Републике Српске. Ништа боља ситуација није ни у осталим локалним парламентима, само што представе које се тамо изводе, вјероватно, не могу да избију у први план од Бањалуке.

На представама које изводе они за које гласамо и папрено плаћамо могу позавидјети и професионални глумци па и свјетске глумачке личности. Очигледно је да је, већина одборника и изабраних нам функционера, погријешила професију. Јер умјесто да раде за добробит грађана и стварање услова за бољи живот свих, они су се бацили у глумачке воде и извођење циркуса за широке друштвене масе.

Можда би почели нешто и да раде када не би добијали милионе марака од становништва. Али од тога у овој земљи нема ништа. Узимају политичари, што би наш народ рекао, и црно испод нокта. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана