Милијарде у неповрат

Жељка Домазет

Да, народски речено, "реалност иде друмом, а јавна потрошња шумом", показују и подаци Фискалног савјета из којих се види енормна јавна потрошња у БиХ.

Када се има у виду то да је привреда у БиХ већ готово мртва, да су земљу похарале елементарне непогоде, а да јавни расходи досежу цифру од чак 12 милијарди марака, онда је сасвим јасно да јавна администрација у БиХ живи у неком виртуелном свијету. А прије свега, недопустиво је да таквој земљи расходи у бруто друштвеном производу понекад премашују и цифру од 40 одсто.

Како су објелоданили стручњаци из Савјетодавне групе Фискалног савјета, највећи дио новца из јавне потрошње усмјерава се на плате и накнаде. А ако је већ позната чињеница да је само у мајским поплавама у БиХ настала штета од око четири милијарде марака, јасно је као дан да ова земља не би смјела себи дозволити да у администрацији има запослене који мјесечно у џепове трпају и више од десет хиљада марака.

У свему овоме свакако треба истаћи да у јавној потрошњи предњаче институције на нивоу БиХ чији буџети нису ни социјални, ни развојни те да ови "државни паразити" због многобројних пропуста, на које из године у годину указују ревизори, за своју бахатост не одговарају никоме.

Стручњаци упозоравају на то да се ниво јавне потрошње мора смањити и промијенити структура јавне потрошње да би се ојачале капиталне инвестиције које би потом могле остваривати профит и са ове земље скинути епитет паразитског потрошача који се из године у годину кредитно задужује и генерацијама које долазе оставља само дугове.

Имајући у виду податке које је изнијела Савјетодавна група Фискалног савјета не чуди податак да је у овој земљи пола милиона људи незапослено, да на сваког радника долази по један пензионер и да млади кадрови углавном траже пут да што прије напусте земљу.

Не буде ли се у БиХ коначно на прави начин сагледала реалност и отклонила могућност да неко прима десетине хиљада марака за мјесец нерада, врло брзо ће доћи у ситуацију да констатује да је банкротирала и да јој више нико неће дати ни фенинг кредита. Ако то не учини, појешће саму себе и тавориће у годинама које су "појели скакавци".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана