Мијењање исказа

Маријана Миљић Бјеловук

Мијењање исказа свједока ратних злочина над Србима одавно је велики проблем, али тим проблемом правосудне институције никако да се позабаве.

Ово је питање коначно покренуто на прошлој сједници Високог судског и тужилачког савјета, чији су чланови упозорили на то, јер ријеч о озбиљном проблему и јер због тога падају оптужнице, а држава губи огроман новац.

Сви упућени слажу се с тим да вјероватно има и оних који на суђењу ратним злочинцима исказе мијењају јер због година старости и протока времена више не могу да се сјете неких детаља. Неки су можда раније, док су истражиоцима давали исказ погријешили, а неки су причу промијенили јер нису били довољно припремљени за суђења.

Ипак, нема сумње у то да има и превише оних који су из разних разлога намјерно погрешно свједочили у суду.

Јавна је тајна да су искази у односну на оно што су раније говорили мијењани између осталог и због тога што су се свједоци продавали и за неколико хиљада марака и тиме издавали оне који су убијани на најмонструознији начин.

Продавали су се за ситан новац, а за то, нажалост, нису одговарали.

Захваљујући њиховом мијењању исказа слободу су зарадили они који су године, па и остатак живота, требало да проведу у затворским тамницама.

Има и оних који су били приморани да "промијене плочу" због разних пријетњи и уцјена.

У сваком случају, ријеч је о кривичним дјелима и надлежни би требало да утврде шта се заправо догодило, казне одговорне и спријече да се овакве ствари дешавају.

Јасно је да у суђењима ратним злочинцима има на милион пропуста које треба ријешити, а мијењање исказа свједока проблем је којем једном за свагда треба стати у крај.

Санкционисањем оних који су намјерно слагали у суду, као и оних који су свједоке натјерали да слажу, правда у БиХ помјерила би се са мртве тачке.

Основа за провјеру мијењања исказа има, само је питање желе ли правосудне институције у БиХ да се тиме позабаве.

А требало би, јер то дугују убијенима и њиховим породицама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана