Мигрантска криза

Жељка Домазет

Да је БиХ у дубоком сну и да никако не жели да се пробуди и почне рјешавати горуће проблеме примјера је напретек. Само један у низу чији исход нико не може предвидјети су мигранти који већ одавно језде овом земљом и који су раширили шаторе недалеко од зграде заједничких институција, које изгледа сви виде осим оних који би требало да им нађу смјештај, да их збрину, провјере и евидентирају.

Сарајево је данас преплављено лицима која лутају и траже гдје да се смјесте, шетају по парковима и спавају по празним клупама, а Савјет министара БиХ још не зна како да се суочи с овом чињеницом. Већина њих нема документа и врло тешко је утврдити њихов идентитет.

Илегални мигранти за које нико са сигурношћу не може рећи одакле долазе и колико их има јасно су себи зацртали руту да не желе остати у БиХ и да им је крајња дестинација Европска унија. Демократска Европа поручује да их она не може апсорбовати колико их долази и полако, али сигурно, бетонира своје границе и земљама које су јој у сусједству поручује да ће им помоћи, али још нема конкретних потеза.

Међу великим бројем несрећника који су пошли у обећану Европу има и оних чије намјере нису баш само да нађу мир у још колико-толико мирној Европи. У њихове редове су се убацили и они који би и од Старог континента да направе још трусније подручје и да упале радикалне фитиље које су палили и за вријеме рата и у рату са борбом захваћених подручја. Да им БиХ није главни циљ потврђује и чињеница да, иако без докумената, јасно знају куда је најближи пут до Европске уније и не би да их неко смјешта у азилантске или неке друге сабирне центре.

Док илегални мигранти спавају по парковима и између стамбених зграда у којима мјештани већ страхују, дотле Савјет министара исто тако спава и не рјешава овај, по свему судећи, врло сложен и готово нерјешив проблем. С друге стране, није их сан омео у намјерама да проблем пребаце ентитетским институцијама да се оне њиме баве, па су спремно направиле списак касарни које не користе, да их тамо усмјере.

На силним путовањима од којих не могу чак ни сједнице да одржавају, није им пало на памет да међународним званичницима презентују проблем и затраже од њих ургентну помоћ. Углавном су се надали да ће БиХ овај проблем заобићи и да хиљаде миграната неће закуцати и на њихова врата.

На који ће начин БиХ изаћи из нове од многобројних криза које је тресу нико са сигурношћу не може предвидјети. Јасно је да рецепт у џепу нико од надлежних не носи. С обзиром на чињеницу да су многобројни званичници ове земље у недостатку властитог рјешења позивали високог представника да га понуди и наметне, могу то учинити и овога пута, па им можда помогне. Али, будући да су ствари кренуле као и за многе друге ствари, па тако и за ову, успаваној БиХ нико не може помоћи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана