Мигранти у кризи

Милијана Латиновић

Мигрантска криза у БиХ се не смирује, а судећи према најавама да се ускоро очекује нови талас, ситуација би се могла додатно закомпликовати. Иако је БиХ за мигранте била само успутна станица на путу ка Европској унији, запели су надомак свога циља.

Напријед не могу, а назад не желе да се врате. И упоредо са кризом која због свега тога потреса БиХ, у кризи су и мигранти који постају све агресивнији што не иде у прилог ионако тешкој ситуацији у земљи. Свима је јасно да БиХ никада није била њихово крајње одредиште и да они нису жељели и не желе да остану ту у нашим двориштима, али то што их Европа не прима под своје скуте и не жели да има посла с њима, не смије да буде разлог због којег испашта домаће становништво.

Није нимало пријатно видјети групе разјарених младића који тучом рјешавају неке само њима знане проблеме и обрачунавају се камењем које лети на све стране. Свједоци тих узнемиравајућих призора били су становници у општинама Унско-санског кантона, гдје је стациониран велики број миграната.

Иако је за већину њих, махом жена и дјеце, обезбијеђен смјештај и неки основни услови да преживе док су ту, очигледно је да нико не успијева да их држи под контролом. Нису њихови физички обрачуни једини проблеми који буде страх код домаћег становништва. Ових дана круже информације и да међу мигрантима влада епидемија шуге, а ту су и туберкулоза, хепатитис и ХИВ. Многи имају посла и са дрогом, а штете које су направили у Имиграционим центрима мјере се стотинама хиљада марака. Полиција у општинама у којима су смјештени мигранти већ одавно упозорава на све то и тражи бољу опрему и већу заштиту на послу, што не чуди ако узмемо у обзир са чиме све имају посла. Надлежни су, бар до сада, били поприлично и глуви и нијеми на те захтјеве али и на апеле забринутог становништва које свакодневно стрепи за своју и сигурност своје дјеце.

БиХ се ни толико година након рата није опоравила од свега што су ти немили догађаји донијели са собом а становништво није спремно и не жели да страхује и сада у миру.

Они који је одавно требало да засучу рукаве и ријеше све те проблеме, нису урадили скоро ништа. И даље вјешто проблеме гурају под тепихе обичних грађана. Рјешење проблема није ни на видику, јер оно што министар безбједности БиХ Драган Мектић најављује, да ће измјестити мигранте из центара у Бихаћу и Великој Кладуши на неку нову локацију, како би тамошње становништво одахнуло, није ништа друго него пресипање из шупљег у празно. Иселиће их из тих и населити у неке друге општине и тако пробудити страх мјештана тих насеља. Идеју како да ријеше проблем и мигранте иселе из земље надлежни на нивоу БиХ немају и тешко да ће ускоро имати. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана