Мигранти на граници

Милијана Латиновић

Гранични прелази на граници БиХ углавном нису опремљени како треба, а око граничних прелаза постоји много мјеста која су погодна за илегалан улазак у БиХ.

Оних који то користе како би нелегално ушли у земљу било је и биће, као у свакој земљи, али би, ако се ствари не поправе, БиХ кад-тад могла да се нађе у великом проблему.

Јер талас миграната који је одавно "запљуснуо" земље у региону, све је ближи граници БиХ, о чему свједоче и најаве надлежних и подаци да се из дана у БиХ појављује све више нелегалних миграната из земаља Блиског истока.

А БиХ ни могућности ни капацитета за смјештај и пријем великог броја људи нема нити је спремна за то, иако би за њих била само транзитно подручје. О могућностима било какве контроле огромног прилива људи сувишно је у том случају и говорити.

Иако је још увијек ријеч о могућности, оно што је посебно забрињавајуће у овој причи је то што ни питање проблема на граници као ни питање могућности прихвата већег броја миграната нису ријешени, иако се већ по доласку првих избјеглица на брдовити Балкан, причало да би БиХ могла бити једна од потенцијалних дестинација за њихов транзит.

У Граничној полицији, руку на срце, најављују запречавање мјеста погодних за илегалне прелазе, опремање граничних прелаза опремом за откривање илегалних миграната у возилима и побољшање надзорног система између прелаза који су посебно угрожени. Колико ће то бити успјешно, видјећемо.

А у случају масовног прилива миграната БиХ има Имиграциони центар капацитета од 100 мјеста, Азилантски центар за тражитеље азила и оперативне планове. Ништа друго, па ни новац који би могла да употријеби нема.

А прича о томе није од јуче, него траје има већ двије године. Надлежнима се очигледно учинило да је то прича на дугачком штапу и да ће нас ако будемо имали мало среће, сигурно заобићи и да ће талас миграната на другу страну, далеко од БиХ. Можда ће нас и заобићи, али шта ако не буде тако?

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана