Мигранти на депонији

Дарко Момић

Није први пут да међународна заједница показује двоструке аршине и лицемјерје када је у питању БиХ, али јучерашње писмо шефа Делегације Европске комисије у БиХ Ларса Гунара Вигемарка упућено предсједавајућем Савјета министара БиХ Денису Звиздићу у вези са мигрантском кризом прешло је све мјере.

Вигемарк је поручио Звиздићу да је локација за изградњу мигрантског центра у насељу Вучјак код Бихаћа неприхватљива за ЕУ и да ће у случају да БиХ не одустане од те локације довести у питање помоћ из европских фондова од 13 милиона евра. Поред низа замјерки на спорну локацију, од тога да је ријеч о бившој дивљој депонији, преко недостатка комуналне инфраструктуре, па до високих трошкова изградње, највише су ипак за око запале Вигемаркове ријечи да “додатни фактор неприкладности локације јесте близина хрватске границе”.

Није дуго требало, одговорио му је онај ко је најпозванији да то уради и онај у чијој директној надлежности је питање миграната, а то је министар безбједности БиХ у техничком мандату Драган Мектић. Иако смо у посљедње вријеме, да не кажемо цијели његов мандат, навикли да слушамо лупетања, Мектић је овог пута био и јасан и прецизан и шефу Делегације Европске комисије је одбрусио по заслузи.

“Чуј му приче! Зашто им у Грчкој и Бугарској не бране да иду близу границе? Да су их тамо држали даље од границе, ми не бисмо ни имали проблем са мигрантима”, био је прецизан Мектић. Он се категорично супротставио могућности да сабирни центар буде у БиХ, пријетећи да БиХ може да укине и постојеће мигрантске центре, па нека, како је рекао, “сви иду на границу и нека се они туку с њима и рјешавају проблем”.

И нема се ту шта пуно додати, тако да нема сумње да би се с овим што је рекао сложили и његови најљући политички противници, па можда и сам Ненад Стевандић, али зачкољица лежи у томе што је Мектић очигледно заборавио да мигрантска криза није наступила јуче, већ да траје годинама уназад, а да је додатну ескалацију у БиХ доживјела управо за вријеме његовог министровања.

Руку на срце, чињеница је да је он предлагао одређене мјере за рјешавање или бар ублажавање посљедица мигрантске кризе, као и да за њих није баш добијао подршку, али послије Вигемарковог писма је јасно да “они горе” у ствари не желе да се тај проблем ријеши у корист БиХ и њених грађана. Али би било интересантно видјети да ли би Вигемарк једнако реаговао када би мигрантски центар требало да се изгради на локацији са сличним условима као у Вучјаку, само да је локација у Републици Српској, рецимо код регионалне депоније у Рамићима. С обзиром на показане двоструке аршине и лицемјерје, вјероватно да не би, а ако намјере да то стварно ураде, неће их моћи спријечити ни сам директор “Депота” Ново Грујић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана