Мигранти и БиХ

Ведрана Кулага Симић

Иако БиХ, барем до сада, није на мапи главне руте миграната, у евиденцијама надлежних служби забиљежено је да је било појединаца који су у потрази за бољим животом покушали да до тог циља дођу и преко њене територије.

То потврђују покушаји "превара" које су зауставиле надлежне институције у БиХ током прошле године, а које су показале да су држављани ратом захваћених земаља покушавали да се на све начине дочепају уточишта званог ЕУ, па су посегнули и за тим да путем позивних писама покушају да обезбиједе себи карту за живот у Европи.

Служба за послове са странцима у БиХ и друге институције су лани имале пуне руке посла провјеравајући силна позивна писма која су стигла на њихову адресу, а за која се касније показало да су имала сасвим другу намјеру, јер је БиХ требало да им послужи као само једна станица у низу.

То је видљиво из биљежака надлежних које показују да је лани из БиХ држављанима страних земаља послато много више одбијеница него што је урађено претходне године, али је и чињеница да су извјештаји о раду надлежне Службе за послове са странцима показали да појединци, из године у годину, у многим случајевима посежу за истим фоловима да би добили печат на позивном писму.

Поново се показало да су пријаве на спортска такмичења као и на културне догађаје, пословне конференције, сајмове те пријатељства на друштвеним мрежама најчешћи начини на које странци покушавају да добију овјерено позивно писмо за улазак у БиХ које би им касније послужило као карта за ЕУ.

То доказује да БиХ мора да буде на опрезу и то сталном.

За то је више разлога, посебно ако се узму у обзир упозорења да са мигрантима раме уз раме могу да шетају и потенцијални терористи. 

ЕУ, али и цијела Европа морају да пронађу јединствен начин како да се поставе према избјегличкој кризи која дуго траје, а за коју још "лијека" нема.

Тиме највише треба да се баве, као што и раде, водеће државе у ЕУ, али скрштених руку не смију да сједе ни остале земље, међу којима је свакако и БиХ.

Контроле морају да буду пооштрене, надлежне службе стално на висини задатка ако избјеглице можда окрену и према БиХ, па макар да им буде само пролазна станица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана