Мигранте нико неће

Милијана Латиновић

Мигрантска криза у БиХ се не стишава, а по свему судећи могла би и да ескалира јер се ситуација у привременом мигрантском кампу Вучјак у Бихаћу, гдје борави више хиљада избјеглица, компликује из дана у дан.

Иако је БиХ за мигранте одувијек била само успутна станица на путу ка Европској унији која је њихово крајње одредиште, запели су надомак циља. Безизлазна ситуација у којој су се нашли ових дана додатно се компликује, а Бихаћ у коме је највише избјеглица, налази се на рубу хуманитарне катастрофе.

Ситуација је алармантна и у Вучјаку гдје ништа не функционише, а на то су упозориле и Уједињене нације и ЕУ, затраживши хитно затварање тог центра. Град на Уни који је мјесецима кубурио сам са мигрантима, нема више ни снаге ни капацитета за то. Свјесни да су их надлежни са нивоа БиХ оставили саме да се копрцају у живом блату, повлаче ручну и пуштају да криза ескалира.

Мигранти су по ко зна који пут препуштени сами себи, нико их неће у свом дворишту, ни Европа ни БиХ, а њима не пада на памет да се врате тамо одакле су побјегли. И док они који би требало да буду најгласнији и да се баве овом кризом нијемо ћуте и дижу руке од свега, испаштају грађани који готово свакодневно живе у страху. Разлога за страх је много, јер су протеклих мјесеци често одјекивале вијести о сукобу миграната, нападима на локално становништво и томе слично. Становништво БиХ се ни након скоро четврт вијека није опоравило од рата и немилих догађаја које је рат са собом донио и не жели да стрепи за животе најмилијих и сада у миру.

И нису грађани Бихаћа и цијелог Унско-санског кантона једини које зебња не напушта откако је избјегличка колона застала у БиХ. Страх се протеклих дана уселио и у срца Билећана који тврде да их мигранти нападају, краду им стоку, јаја, одјећу, а неријетко се дешава и да им запале куће ложећи ватру. Ситуација дефинитивно измиче контроли и то морају да виде сви. Довољан је случај мигранта кога је један Билећанин убио затекавши га у кући свога комшије. Због чињенице да је понашање избјеглица у билећким селима превршило сваку мјеру полицијске патроле ће убудуће стално кружити тамошњим селима и чувати Херцеговце.

Жалосно је што су они које је народ бирао да у његово име и зарад његове боље будућности доносе одлуке, заборавили зашто су изабрани чим су сјели у фотеље. Страшно је што усљед хаоса и кризе страдају људи, како год се звали и одакле год долазили. Надлежни морају што прије наћи рјешење како да ријеше кризу која је све већа.

И мигранти су прије свега људи, и упркос свим проблемима које су донијели са собом, мора се наћи рјешење за њих и максимално заштитити домаће становништво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана