Миграције

Тања Шикањић
Миграције

Каква је перспектива за живот и рад становника у мањим општинама у Републици Српској, довољно говори податак да се само у Бањалуку сваке године досели око 2.000 људи, који из мањих мјеста и села у највећи град РС долазе с надом да ће лакше наћи запослење и бољи живот.

Умјесто да се побољшавају, изгледи за будућност становништва, које остаје да живи у мањим општинама, очигледно постају све лошији.

Aко се има у виду да све већи проценат младих из мањих средина из године у годину напушта РС тражећи посао у иностранству, а да се значајан дио становништва из тих мјеста сели у веће градове, поставља се питање да ли ће за коју годину у мањим општинама постојати било какви изгледи за нормалан живот.

Велики проблем представља и чињеница да се јако мало младих људи, који и због образовања напуштају мање општине, по завршетку школовања одлучи на повратак у свој родни крај.

Бољу будућност најчешће виде у већим градовима.

Тако је данас у сваком већем граду у Српској борба за опстанак много жешћа него у било којем мањем мјесту.

На једно радно мјесто пријављује се енорман број кандидата, а шансе за запослење тако се смањују на минимум...

Ту мукама у већем граду није крај. Чињеница је да због великог прилива становништва из мањих средина у веће градове ти градови не постају "меке" за перспективнији живот, управо, живот у њима постаје тежи.

Повећана потражња за некретнинама диже њихову цијену, што за собом вуче и виши животни стандард, цијене прехране, комуналија и превоза.

С друге стране, борба за опстанак досељеницима у оваквим условима постаје много тежа него у средини из које су отишли.

Прелазак у већу општину двосјекли је мач. С једне стране напуштате лоше услове за живот у потрази за бољим, а на другој добијате борбу за голи опстанак.

И онда се поново враћамо на почетак. Непостојање адекватне развојне политике за мање општине и села, из којих људи напросто бјеже у потрази за послом, кључни је разлог миграција које се дешавају у Српској у посљедње вријеме.

Равномјернији развој општина и стварање перспективе за младе школоване људе ријешило би оба проблема. A онда не бисмо имали празна једна, а претрпана друга мјеста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана