Метастаза

Вељко Зељковић

Мађарски премијер Виктор Орбан поново је постао главна мета појединих јастребова, са адресом пребивалишта у Бриселу. Смета им то што Мађарска и даље користи јефтину руску нафту, али и због става да је неопходно што прије завршити рат у Украјини.

Орбан је непожељан и због тога што се допушта Бриселу да одлучује о националним интересима своје земље, односно да Европска унија као заједница буде главни носилац спољне и унутрашње политике сваке земље чланице ове заједнице. На мети је критика, јер покушава и очувати породицу, као стуб друштва и просперитета једне државе. 

Много је тога због чега смета те се све чешће могу чути поруке, односно пријетње да се Мађарска “избаци” из Европске уније. Шта је крајњи циљ оних којима смета Орбан и њему слични који не дозвољавају урушавање суверенитета њихових земаља и стављање у службу некакве централне владе у Бриселу? 

Очигледно постоји намјера да од ЕУ буде направљена лоша копија САД те да у Бриселу буде направљена Бијела кућа, у којој би, за почетак, сједила Урсула фон дер Лајен, с којом би руководила дубока држава. Наравно она би, баш као и до сада, била под контролом Вашингтона. 

Поједини аналитичари сматрају да је Европска заједница, претеча данашње Уније, била амерички пројекат да би био смањен суверенитет европских земаља, што би онда омогућило да се из једног центра руководи читавим Старим континентом. И све иде у том правцу. 

Рат у Украјини убрзао је те процесе направивши моћне алате огрнуте у плашт наводне солидарности. Свако противљење том наративу - одлукама Брисела, назива се издајом европских вриједности. А шта су уопште биле те вриједности када је оснивана ова заједница? Како се тада поручивало - жеља је да се очува европски начин живота. 

Свједоци смо да од тог европског начина живота није остало ништа. Све теже и неспокојније се живи, уводе се нека нова породична правила да нема више оца и мајке, већ родитеља један и два. Уосталом то смо могли видјети и на отварању Олимпијских игара у Паризу. 

Они који нису на том фону уцјењују се од стране Брисела, јер кључеве трезора има тек пар људи. Наравно, ту су и санкције. Како би се створили додатни механизми - да Брисел има неограничену моћ, било је чак приједлога да се укине досадашњи вето појединим земљама, а међу њима је и Мађарска. Европска унија би на крају могла доживјети судбину Југославије. Шавови који је спајају попуцали су већ на много мјеста. Када и дефинитивно попусте, процес осипања биће немогуће зауставити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана