Месо

Маријана Миљић Бјеловук

Вапаји домаћих пољопривредника да се стане у крај угрожавању домаће производње у претходним годинама нису уродили плодом. А, каква је тренутна ситуација, изгледа неће ни у годинама које су пред нама.

Колико је домаћа производња пала ниско и колико су пољопривредници и сточари угрожени, потврђују, између осталог, и подаци да је за седам мјесеци ове године, и поред сјајних услова које имамо за ову грану привреде, увезено месо вриједно 80 милиона марака. У истом периоду из БиХ је извезено месо десет пута мање вриједности, односно свега осам милиона КМ.

Чињеница је, међутим, да је, ако се узме у обзир и незаконити увоз који је код нас очигледно постао прави тренд, у БиХ увезено далеко више меса, што значи да су стварни подаци далеко алармантнији.

Само у акцији “Месо”, коју спроводи Управа за индиректно опорезивање БиХ, откривено је на десетине фирми из БиХ које незаконито увозе месо, пријављују мању количину од оне која ће заиста прећи границу, смањују вриједност... само да би додали који милион на свој рачун, уништили домаћу производњу и затровали становништво производима сумњивог квалитета.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић указао је и на шверц стоке из Србије преко Дрине који наноси милионску штету буџетима БиХ и РС.

Очигледно је да је позиција домаћих произвођача на тржишту БиХ више него незавидна, због чега надлежни морају, и то што прије, да анализирају стање на терену, односно да се озбиљно позабаве и цифрама које показују однос увезеног меса и оног које је из БиХ отишло према региону и шире.

Разлог је сасвим прост и једноставан - домаћа производња се мора заштитити. Јер од ње многи живе, хране своје породице. Да не говоримо о томе да се увози све и свашта, а најмање квалитетни производи. Ако не будемо штитили своје, доћи ћемо у ситуацију да, и поред готово идеалних услова за узгој, више уопште нећемо моћи да нађемо месо домаћег говечета или свиње. Бићемо принуђени да бирамо мање између два зла: меса из Аргентине или Бразила!

Прогнозе по произвођаче, нажалост, нису оптимистичне, а ако се овакво стање настави, могли бисмо ускоро да останемо без било каквог домаћег производа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана