Месија Месић

Дарко Грабовац

На вјетровитом Балкану политички и националистички вјетрови дувају више вијекова и многи су се повијали под бочним налетима и ударима. Али, један од оних који је мијењао боју у складу са приликама, политички камелеон Стјепан Месић остао је вјеран мржњи према свему што је српско.

Месија Месић лично је за рукицу водио лидера бошњачке СДА Бакира Изетбеговића на Пантовчак код предсједника Хрватске Зорана Милановића да се испричају о односима сусједних држава, горућим питањима која муче бошњачки и хрватски народ.

Ратни савезници и непријатељи током деведесетих окупили су се како би пребацили коју о изборном закону, да виде да ли је Милановић предсједник свих Хрвата, ма гдје они живјели, парфему и сапуну које је хрватски предсједник топло препоручио сарајевској политичкој махали... А тамо гдје се ове три главе окупе ништа добро не могу очекивати они које они декларативно називају комшијама.

Посебно је по том питању увијек рјечит Месић и предњачи по ширењу шовинизма. Човјек који је познат по реченици “Обавио сам задатак, Југославије више нема - хвала лијепо!” када је разбијао велику Југославију сада само из себи знаних порива би да сачува “малу Југославију” како државну заједницу БиХ од миља зову.

Зато и јесте месија који фигуративно значи спасилац, ослободилац, избавитељ, онај који има велику и важну мисију. Коју другу улогу осим разрађивања теме о заустављању Срба у свом слободарском науму је могао да има на састанку Милановића и Изетбеговића.

Овај потоњи баш и не воли Загреб. Није хтио да иде ни када је био позиван

на састанке како је тада рекао племенских поглавица Милорада Додика и Драгана Човића са врхом хрватске државе.

Зато је месија Стипица прискочио у помоћ као везни играч. Можда је помагао Изетбеговићу да се пронађе или направи документација на загребачком медицинском факултету због које је породица првог у Бошњака извргнута притисцима чаршије.

Можда је Месић поново декламовао као пјесмицу како Додика треба уклонити како Републику Српску треба пресјећи код Брчког и друге приче о очувању БиХ из његовог репертоара...

Било како било, Месић може још само да прича, да не кажемо пала...и, јер се њега више ништа не пита и његови ставови не пију воде. “Мала Југославија” за коју се он из свег срца залаже, не зато што је толико воли већ да Србе сабије на што мањи простор, има све шансе да прође као и она велика колико год се месија трудио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана