Месићева агресија

Горан Маунага
Месићева агресија

Изјава предсједника Хрватске Стјепана Месића о могућем хрватском војном нападу на Републику Српску, дио суверене и међународно признате државе БиХ, у Сарајеву је дочекана са одушевљењем. И у медијима и у политичким круговима.

И ова акција и реакција показала је сву парадоксалност државе у којој живимо. Самопрокламовани заштитници Босне, њене суверености и међународног легитимитета, у најмању руку ако нису отворено подржали Месићеву пријетњу агресијом, онда су је индиректно оправдали. 

И овим својим ставом потврдили су са коликом количином мржње гледају на дио државе у коју се куну, а који се зове Република Српска.

Представницима бошњачких партија важније је да се укине "геноцидна РС" од мира и суверенитета БиХ. Зато се нико од њих, почевши од СБиХ, СДП-а, СДA, па све до представника тих странака у врху државе, није огласио поводом Месићеве пријетње агресијом на суверену државу.

Није се огласио ни предсједавајући Предсједништва БиХ, који има уставну обавезу да штити државу на чијем је челу.

Наравно, не треба сумњати да би, да је слична изјава, и много безазленија, стигла, на примјер, од предсједника Србије Бориса Тадића, вриска стигла до неба.

У свему томе смијешна је упорна замјена теза, јер је опште познато да је у РС најављен референдум или изјашњавање народа о одлукама високог представника, а не референдум о отцјепљењу. Aли, неко се потрудио да када је ријеч о БиХ, ријеч референдум изједначи са изјашњавањем које се тиче статуса.

Узалуд Милорад Додик понавља да РС жели референдум о поштовању Дејтонског споразума због тога јер се не слаже са наметнутим одлукама високог представника, када се те његове изјаве користе само за унутрашњу употребу, иако је овдје страна кључна.

Добри познаваоци кретања у медијским односима наводе да су Хрвати медије у СAД 1990. придобили за само 300.000 долара које је прикупила дијаспора и дала медијским лобистима у Вашингтону. Управо они од Месића, другара тајкуна Хрвоја Петрача и албанског плаћеника, и данас праве демократу.

Ову лекцију, надати се, научиће коначно и власти РС, као што су је научиле власти Србије.

A наводни чувари Босне, имаће времена да схвате праву причу о љубави према домовини или отаyбини и патриотизму. У супротном неће је ни бити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана