Мерхамет и милиони

Жељка Домазет
Мерхамет и милиони

Колико је "Мерхамет мерхаметан" према народу који од њега очекује да му помогне најбоље свједоче подаци који се у јавности само с времена на вријеме и кроз тек мало отшкринута врата појаве.

О томе свједоче и изјаве чланова Савеза добротворних друштава "Мерхамета", који већ годинама упозоравају на енормни криминал и корупцију у коју је огрезла ова "хуманитарна организација". Око ње и у њој "дебело" су се ухљебили бројни бошњачки политичари, који још од 1992. године воде коло из којег из игре испадају сви они који дигну глас или кажу нешто што очима више гледати не могу.

Милионски износи којима се губи сваки траг, фирме које су настајале и преко ноћи нестајале, веза судова, тужилаштава и политичара, све је то ланац у којем су многи преко ноћи постајали велики "босови" и "важне фигуре", а обичан свијет слуђен од њихове "доброте" и даље обија прагове јавних кухиња, колективних центара, а неријетко завири по контејнерима, да би уграбио корицу хљеба.

Није чудо што се и данас, петнаест година послије Дејтонског споразума, због корупције и чврстог чвора политичара, судова и тужилаштва не отпетљава клупко свега онога што је из свијета на име добротворства долазило, а користило за богаћење појединаца, који и данас дрмају босанскохерцеговачком збиљом.

Да су ови огрезли криминалци изгубили сваку везу са реалношћу, јасно је већ одавно, када ето преко "Мерхамета" и "мерхаметлука" покушавају да направе и ново уставно уређење БиХ. Замислили људи да се и на нивоу БиХ формира неко министарство у којем би наравно засјели они и затражили да се ова са свих страна опљачкана земља уређује по њиховом диктату.

О "Мерхамету" и "мерхаметлуку" најбоље свједоче и приче из неких кругова, из којих се тврди да је БиХ управо преко овог "добротворног друштва" добила више новца него разорена Њемачка "Маршаловим планом".

И док се у БиХ буде истраживало, судило и тужило по принципу "кадија те тужи - кадија ти суди" ова земља неће моћи изаћи из брлога у који су је затрпали којекакви "мерхаметаши", чије је мјесто већ одавно требало да буде иза браве. Због оваквих и сличних ствари није чудно што је управо БиХ свуда у свијету окарактерисана као црна рупа, а босански "мерхаметлук" већ одавно постао отрцана фраза.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана