Менаџер

Драгана Орловић

Ријеч корупција завршава се личном замјеницом ја. Управо из тог разлога борбу против ове малигности друштва, али и других - као што су крађа, поремећени систем вриједности или злоупотреба положаја треба почети од тог ја, односно, од себе. Сваки појединац, сви ми. Да ова борба не би била донкихотовска.

Шта се дешава када појединци (у)мисле да закон није исти за све, да су привилеговани, те да они као такви могу да чине шта год пожеле и без посљедица, ових дана је показао менаџер за медије, привреду и културу у градској администрацији у Требињу и власник локалног радија "Корона", који је ухваћен у крађи струје.

Због тог свог (не)дјела пријављен је и полицији, што је сасвим логично, јер су управо тог менаџера радници "Електро-Херцеговине" ухватили у крађи током контроле у насељу Брани.

Међутим, не може а да се само по себи не наметне питање због чега је некоме ко има приватни бизнис и одличну плату у администрацији потребно да краде струју. Није било доста изгледа што има радио, што је поред тога постављен на (никад чули) радно мјесто менаџера града за културу.

Да ли је ријеч о похлепи или заиста влада то неко статично мишљење да појединци могу да чине све и свашта зарад личног профита? Шта им оправдава такве поступке, такво мишљење? Мјесто рођења, хороскопски знак, или ипак нешто треће… И зашто је код тог трећег често, или готово увијек у дослуху политика?!

Случај менаџера за медије (чуј менаџер?!) неминовно намеће и питање због чега се службеници у градској администрацији примају без конкурса на измишљена радна мјеста. Јер менаџеру је неко дао "вјетар у леђа". Да ли је довољно бити нечији пријатељ, коалициони партнер или страначки колега па да га у градској администрацији чека намјештење, удобна фотеља и висока плата? Или можда треба имати сопствени радио?

Немогуће је да су градске власти у једном од најљепших градова у Републици Српској заборавили шта је њихова дужност и обавеза. Да су заборавили шта је то поштење.

Немогуће, али је тако. Јер доказ да је могуће је управо њихов менаџер, и то менаџер за медије, привреду и културу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана