Мектићеви скандали

Жељка Домазет

Да је "пут до пакла поплочан најбољим намјерама" доказују готово свакодневни скандали које нам приређује министар безбједности БиХ Драган Мектић.

Наиме, Мектић тврди да је најбољи приједлог да се сарадња са Европолом одвија у једној тачки у којој ће сједјети један човјек и прикупљати информације у Министарству безбједности БиХ па их одатле слати другим полицијским структурама, иако је споразумом између полицијских структура дефинисано да се мора поштовати уставна структура БиХ и да ту своје мјесто морају наћи МУП РС, Дирекција за координацију полицијских тијела, SIPA, Гранична полиција, Служба за послове са странцима, Федерални МУП са кантоналним министарствима унутрашњих послова и полиција Брчко дистрикта. Како му тај наум није прошао захваљујући реакцији МУП-а РС, наново је услиједио нови скандал.

Вели Мектић да није формирана никаква радна група која ће радити измјене Закона о заштити тајних података и да постоји стара која треба до краја ове године да уради задатак који јој је дат. Међутим, када су га засула документа са печатом институције на чијем је челу да постоји радна група још од првог дана септембра ове године и дописи из институција којима је прослијеђен захтјев да именују своје чланове, Мектић очигледно притјеран уз зид вели да он о томе ништа не зна и да је ријеч о фалсификату.

Ко коме у цијелом безбједносном сектору и Министарству безбједности БиХ подмеће којекакве папире, ко кога фарба и збуњује јавност, питање је на које би морао дати одговор и сам Мектић, његови сарадници, а, по свему судећи, и правосудне институције јер је очигледно да нешто не штима. Ко лаже, коза или рог, јавност би требало да зна. Неко мора рећи да су у "цара Тројана козје уши".

Није нам познато зна ли Мектић као први министар безбједности из реда српског народа да се у безбједносном сектору око њега налазе и они који су били у АИД-у о коме су и Сједињене Америчке Државе дале свој суд или не зна, на њему је да просуди и открије. Ако је Мектић у праву и тврди да он не стоји иза било какве радне групе, морао би јавности објелоданити ко стоји јер је оваквом ионако слуђеном народу доста нејасних ствари. Не знамо такође да ли Мектић, уљуљкан у министарској фотељи, зна шта потписује, ко му ставља печате без његовог знања или, народски речено, зна ли шта му ради лијева, а шта десна рука.

Док се Мектић пробуди и рашчисти ствари око себе, уколико заиста не стоји иза ових безбједносних скандала у министарству које води, можда за ову земљу буде прекасно. Безбједносни сектор је превише осјетљив да би се дозволило да се у њему неко понаша као слон у продавници кристала.*

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана