Мектићеви докази

Горан Маунага

Шоу, који сада готово свакодневно јавности БиХ приређује Драган Мектић, откад је ступио на дужност министра безбједности БиХ, сваког пута је све сличнији самој БиХ, њеној суштини, бесмислености, несврсисходности и нелогичности, особинама какве не "красе" више ниједну државу.

Колико год се појединима чинило да Мектић, како одушевљено тврде, износи истину и да ради у интересу БиХ, само мало дубља анализа довољна је да покаже да сваки Мектићев иступ значи мање дигнитета БиХ, њеним институцијама и носиоцима јавних функција.

Сви они који подржавају Мектићеве смијешно-жалосне иступе, који немају ни сврху ни смисао, индиректно су саучесници у обесмишљавању БиХ, а поготово Министарства безбједности, чији би најјачи промотор требало да је баш Мектић. А када је министар безбједности забављач за јавност, ту ни о каквој безбједности не може бити говора.

Ту чињеницу појачавају и сва његова нереализована обећања и најаве великих акција, обрачуна с криминалом, корупцијом и "крупним рибама", али и изношење прљавог веша, увреда и трачева те неодмјереност у изјавама, којима је, чак, позивао на јавне протесте.

Сада је отишао и корак даље па је почео јавно да уцјењује и тврди да има доказе о криминалу, које ће, ето, изнијети тек ако он буде дирнут.

Јасно је да је ту ријеч о барем два кривична дјела - јавној уцјени и о свјесном прикривању кривичног дјела. Несумњиво је да је велик дио његове изјаве обична клевета, наравно такође кажњива, док је у свему посебан сегмент питање кодекса и моралних начела једног носиоца јавне функције.

Тежину тим кривичним дјелима додатно даје баш то што их чини носилац јавне функције, па макар то био и Мектић, у нападу на другог званичника, без обзира на то што је то Милорад Додик.

Зато је сада потез на надлежном тужилаштву, које, чак и ако нико, па ни Додик, не поднесе пријаву против Мектића, то треба да уради по службеној дужности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана