Мехмедовић

Жељка Домазет

Да БиХ и даље живи на бурету барута и да то буре барута у својим скровиштима скривају званичници попут Шемсудина Мехмедовића показује и најновије откриће великих количина наоружања код Тешња.

Мјештани подручја на којем је оружје пронађено и данас са страхом откривају ко и када га је сакрио, јер су им још у костима пријетње Мехмедовића и њему сличних, који готово двије деценије нису одговарали за многобројне злочине које су починили на том подручју.

Успавано Тужилаштво, које се до данас није детаљно позабавило Мехмедовићевим злочинима и они који су га слушали, још не дају довољно вјере народима у БиХ да се о злочинима и злочинцима без страха може говорити и свједочити.

Шта је то Мехмедовић наумио да уради са енормним количинама оружја, које је сакрио под земљом, за које намјене га је склонио од очију оних који су годинама скупљали, уништавали и складиштили, није познато. Међутим, сасвим је јасно да га није сакрио као ратни трофеј и за неке хуманитарне сврхе. Они који су мало боље упућени у цијелу причу ископавања наоружања, војне опреме и минскоексплозивних средстава тврде да је ријеч о највећим количинама које су сакривене ван домашаја оних који ће их држати под контролом.

Они који су свједоци ратних збивања у Тешњу и они који мало више знају о Мехмедовићу, његовој прошлости и свему ономе што је чинио током рата, као први полицајац Тешња, засигурно ће имати шта да кажу истражиоцима.

У свему овоме поразно је и то што је управо Мехмедовић доскора био у самом врху СДА и што се и данас налази у посланичким клупама, из којих треба да се покрене ова земља.

Ако се БиХ што прије не ослободи људи попут Мехмедовића и не стави га, заједно са свим сакривеним наоружањем, под контролу, сасвим је извјесно да ће ова земља и даље бити на корак до експлозије.

Не одстране ли се такви људи из политичког живота ове земље, извјесно је да ће њена судбина зависити од воље Мехмедовића и њему сличних, те њихових одлука да ли ће на том бурету барута запалити фитиљ или неће. У свакој нормалној држави таквима је засигурно мјесто иза решетака и што даље од сваке могућности одлучивања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана