Медвјед или човјек

Драгана Орловић

Први пут примијетили су га прије десет дана мјештани Доњих Карајзоваца код Градишке. Као потпуно ненадани гост бануо је у то село, дигавши на ноге све мјештане, ловце, ловочуваре и полицију. А како и не би. Сусрет са медвједом, био је и више него довољно велики разлог за панику и страх.

Међутим, као што су се Карајзовчани препали медвједа, тако се и он препао њих и побјегао у зарасли мајдан. Сви су одахнули и помислили да је ту крај, али тек тада је започела цијела прича. Умјесто да је отишао у шуму као што су многи очекивали, медвјед је наставио слободно шетати насељима. За десет дана примијећен је на чак десет различитих локација, а ко зна колико их је обишао неопажено.

Алармантна ситуација постала је када је стигао у готово сами центар Бањалуке. Дан и ноћ крећући се у близини кружног тока у близини бањалучког насеља Петрићевац, шетајући до насеља Паприковац и назад, медина посјета изазвала је лавину страха и бијеса. Никоме није било свеједно чувши да данима тумара селима и градским улицама.

Са једне стране страшно, а са друге смијешно.

Кључно питање гласи - шта су у то вријеме радили надлежни? Како је могуће да сви ти наши стручњаци за десет дана и ноћи нису успјели ухватити јадну животињу, која беспомоћно лута и вратити је у њено станиште. Једноставно - код нас је све могуће, па и то да у цијелој земљи нису имали чиме успавати медвједа и тако неповријеђеног склонити га са улица.

Умјесто тога наши експерти савјетовали су све вријеме грађане да се чувају. Дивно! Како ли су се само тога досјетили!? Заборавили су онда и објаснити како то учинити, када медвјед (што је опште познато) може трчати и до 50 километара на час. Вјежбањем брзог трчања? Па медвједу не би умакао ни Јусеин Болт, који је на свјетском првенству у Берлину истрчао 100 метара за невјероватних 9,58 секунди, а који је при томе достигао брзину од 44 километра на час.

Његов одстрел, на крају им је кажу остао једина опција. Захваљујући неорганизованом и неодговорном раду, те десетодневном чекању, (вјероватно да медвјед сам оде), наши експерти одлучили су се за повлачење обарача.

Наравно, да нису могли бирати између медвједа и људских живота који су могли бити угрожени, али никако нису смјели допустити да до те ситуације и таквог избора дође.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана