Међународни дан несталих

Горан Маунага

Институт за тражење несталих БиХ превршио је све мјере, дошао до таквог нивоа кршења закона, нелегалног и нелегитимног функционисања да су, коначно, представници институција власти Републике Српске и удружења насталих из Одбрамбено-отаџбинског рата закључили да нестали Срби могу бити пронађени и идентификовани једино ако се у тај процес укључи Српска.

Добро је што се то десило 30. августа, на Међународни дан несталих, и добро је што су тог дана симболично, у пет до 12, представници БОРС-а и Одбора породица погинулих и заробљених бораца положили вијенце на спомен-костурнице у Бањалуци, Невесињу и Источном Сарајеву у којима се налазе тијела неидентификованих српских жртава и тиме указали на велики проблем.

За сваку похвалу су апели и одлуке Недељка Чубриловића и Жељке Цвијановић да реализују захтјеве БОРС-а и невладиних удружења да Влада Српске и институције финансирају идентификацију посмртних остатака 650 људи који се налазе у костурницама у Српској, што је Институт годинама избјегавао.

Скандалозно је да је Институт од формирања потрошио милионе марака, а да није успоставио централну евиденцију несталих лица у протеклом рату, што му је био један од основних задатака.

Ка­д је ријеч о тражењу и идентификовању несталих Срба, припадници српског народа и представници институција Српске заиста више немају шта да очекују од тог института. Нарочито не треба да очекују након што је из њега на перфидан и незаконит начин уклоњен Милутин Мишић, једини српски кадар који се борио за поштовање законитости у раду те институције. 

Лицемјерно је кад Семиха Боровац на Међународни дан несталих изјави да је "трагање за несталим прворазредно питање људских права, цивилизацијска и морална обавеза сваког појединца у бх. друштву и свих нивоа власти", кад се зна шта је све, у тандему са Амором Машовићем и у интересу СДА, урадила на уклањању Мишића из Колегијума директора Института.

Зато у Српској више нико ништа не треба да очекује од Института за нестала лица БиХ, чак ни онда кад би била обећана његова детаљна реформа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана