Медијска агресија

Свјетлана Тадић
Медијска агресија

Одувијек и заувијек ће на простору БиХ преовладавати различита мишљења, а очекивано је да се ни у будућности представници из Федерације БиХ не слажу са представницима из Републике Српске, чак ни у томе шта је црно, а шта бијело.

Тако је одувијек, па тако и поводом схватања Републике Српске као дијела БиХ насталог легитимном вољом српског народа.

Посљедња два дана у федералним медијима могло се чути и прочитати свашта о Српској, од тога да је "морална наказа", "геноцидна творевина", да предсједник РС Милорад Додик "прича бајке"...

Све ове наслове пратило је изношење увредљивих и неистинитих чињеница на рачун Српске и њеног настанка.

Најистакнутији званичници и странке из ФБиХ су тврдили да Српска није "српска него босанскохерцеговачка", да је настала на патњи Бошњака и Хрвата, да је њен настанак пратило етничко чишћење.

Под називом "Крња велика Србија" ФТВ је емитовала емисију "60 минута - специјал" баш на годишњицу и крсну славу РС. Да то није јавни ТВ сервис, не би било потребно ни спомињати садржаје које објављује ФТВ, овако назив "морална наказа" могу приписати себи, а не Републици Српској.

ФТВ је досегнула толико далеко или ниско, да је настанак РС повезала са Начертанијем из 1844. године, Стеваном Мољевићем и Светосавским сабором из 1944, Меморандумом СAНУ из 1986. године, те са балканским ратовима, тврдећи цијело вријеме да је то водило стварању велике српске државе.

A као резултат тога се наводи и то да отварање ОШ "Србија" у Палама суштински значи да је то подручје "велика Србија, тачније, најсигурније улагање да то у будућности и постане".

Историчари из Српске и Србије слажу се изнесене тврдње неморалне ФТВ немају упоришта у историји.

И не само то - немају упоришта у здравом разуму, чињеницама и ни у чему што има везе за истином - фактом. Нису се либили, ни данас, као ни све вријеме своје "славне креативне путање" да односе у овој земљи још више унизе, погазе, упрљају. Медији, као средство креирања јавног мњења, себи такву прљавштину никада не би смјели да дозволе. Не би првенствено због дужности и обавеза према онима које обавјештавају, извјештавају и информишу свакодневно. Према онима који су спремни да послушају, погледају, прочитају оно што имају да кажу. Тезе су у овом случају потпуно изокренуте, ствари постављене наглавачке, истина замагљена...

Не само да су федерални медији показали да је много боље бавити се стварима из сусједног дворишта него из свога, већ су доказали да су они ти којима је све српско трн у оку, а не обрнуто.

A зашто? Зато што нису испунили свој сан, нису остварили унитарну, једнонационалну, бошњачку БиХ. Уз ФБиХ, хтјели или не, добили су Српску која ће, упркос њима, али првенствено за своје добро, и даље јачати.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана