Медији

Горан Маунага

Криминалне и корумпиране земље, познато је, не могу да рачунају на чланство у Европској унији и то је добро, али исто тако је добро то што ће европски комесар за проширење Штефан Филе захтијевати да и слобода медија буде постављена као услов пред све земље које су кандидати за чланство у тој заједници држава.

То што је на конференцији у Бриселу посвећеној слободи медија на западном Балкану и у Турској констатовано да у том региону медији немају потребну слободу, да је она посљедњих година погоршана, да су пријетње и насиље над новинарима у порасту те да постоји и велики простор за уплитање политике у рад медија, треба да нас више него забрине.

Знајући, поред тог, још и то да у БиХ чак и тужиоци и судије крше Закон о кривичном поступку позивајући новинаре на судска рочишта с циљем притиска или намјере да их искористе за своје предмете, онда је јасно да ће ту праксу бити тешко искоријенити и да ће БиХ тешко испунити услов о слободи медија, чије је доношење најавио Филе.

То не би било тако да су се тим великим проблемом у БиХ бар мало бавили они који су то требали да раде. Иако још нисмо дио ЕУ и иако имамо много кочница које нам спречавају приближавање тој заједници, она се примиче нама, од 1. јула и физички, па је за утјеху бар то што је проблем слободе медија на Балкану јасно прецизиран у Бриселу.

Слободни медији су показатељ јаке демократије, што је један од предуслова за прикључење ЕУ, а Европска комисија највиши приоритет дала је баш слободи медија земаља кандидата.

На конференцији је наглашено да би власт у БиХ требало да поведе више рачуна због насиља над новинарима и појачаних пријетњи које воде самоцензури, али није заборављена ни чињеница да постоје новинари који непоштовањем етичких кодекса ту професију извргавају руглу.

У БиХ има поприличан број таквих, али ни поводом тога ништа није предузето па се исти, и поред доказа о, рецимо, рекетирању и криминалу, и даље без проблема баве тим послом.    

То ће се морати промијенити ако желимо да уђемо у ЕУ. Са оваким "медијским слободама" и у земљи у којој се новинари саслушавају јер обављају свој посао и указују на неправилности у раду било кога, била то Коалиција "1. март" или нека друга, то неће бити могуће ни за хиљаду година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана