Медији и избори

Вања Штрбац
Медији и избори

Ових дана, странице наводно "слободних" медија, углавном из ФБиХ, преплављене су информацијама о најављеној помоћи Владе РС медијима у Српској. Кажу да Влада на овај начин купује медије?! Кажу то исти они "слободни медији" који већ пет година пишу да су медији у РС "режимски".

Зашто је потребно Влади РС да купује медије ако су они одавно "режимски"? Занимљиво да одговор на ово логично питање не поставља нико. Можда их купује да режимски буду још режимскији?!

Занимљиво је и то да су тезу о режимским медијима у РС устоличили они "нережимски" медији који су, јавна је тајна, под нережимском контролом Златка Лагумџије и Хариса Силајџића. И у тим медијима, они нережимски уредници којима је Силајџић за предан рад и послушност, кажу упућени, обећао именовања на амбасадорска мјеста већ у септембру.

"Нережимски медији" своју тезу о куповини режимских медија у РС поткрепљују изјавама СДС-а, ПДП-а и СРС-а и њиховом одлуком о бојкоту РТРС-а у трајању од 20 дана.

Невјероватно је да у изборној години и на самом почетку највруће кампање, када паметне странке ангажују агенције да им осмисле константан ПР наступ, који ће медији да преносе, у вријеме када се, "испод жита", купују новинари за неколико стотина марака да протуре информације о активностима странака, опозиција у РС добровољно сама себи ускраћује медијски простор. И то, на најјачем медију - јавном сервису.

Сувишно је рећи да је та одлука политички малоумна! Или је можда унапријед осмишљена да ове странке са себе сперу одговорност за изборни дебакл. Наравно, послије резултата истраживања јавног мњења који говоре о томе.

Медији су криви за пропаст на изборима. То је увијек најлакше оправдање за изборне губитнике. Тако са себе перу одговорност.

A када избори прођу и када се устоличе побједници, медији за то нису заслужни. Јер "нама нико није помогао, ми смо побиједили зато што смо најљепши и најпаметнији".

И тако годинама. И тако из почетка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана