Медицинари

Данијела Бајић

Упис у средње четворогодишње школе почео је јуче широм Српске, а према ријечима њихових представника, и ове године највећа јагма влада за медицинским школама.

 

Да је тако најбоље потврђује податак да је само у року од пет часова сва потребна документа уз попуњен захтјев у бањалучкој Медицинској школи, која ове године не планира да прими више од 224 ученика, предало чак 270 свршених основаца.

Међутим, то није коначан број, јер пријем докумената за упис ученика који имају 60 и више бодова траје и данас, а конкурсом је планиран и јулски рок, плус жалбе кандидата који сматрају да су због велике конкуренције остали оштећени. Већ сад се може знати да ће број заинтересованих бити далеко већи од броја слободних мјеста.

Иако већина у свједочанству нема ниједну другу оцјену осим петица, све су прилике да ће ипак многи од њих морати да размисле и о другом занимању. И тако, док ће медицинске школе у Српској и ове године кубурити са великим бројем кандидата, поједина занимања би због лошег одзива могла бити угашена. С обзиром на то да је упис у средње школе тек почео, рано је доносити било какве прогнозе о којим занимањима је ријеч, јер је много више ученика који су основно образовање завршили са врло добрим и добрим успјехом.

Друга школа по интересовању свршених основаца у Српској је гимназија, која је ранијих година важила и за најпожељнију, док Њемачка и друге европске земље нису почеле увозити медицинаре из БиХ обећавајући им добре зараде и пристојне услове за рад.

Иста ситуација је и са добрим информатичарима, који су до ове године знање могли да стичу једино на факултетима. Добар информатичар, како код нас, тако и у свијету, злата вриједи. То је можда у једну руку и утицало на многе родитеље будућих средњошколаца да своју дјецу подрже, па и наговоре при избору животног занимања.

На крају се поставља питање да ли Српска и ове године школује кадар за иностранство, јер многи ученици који уписују гимназије не крију да по завршетку средњег образовања планирају да студирају медицину, а да своје знање уновче на страним клиникама. 

Само у протекле двије године у Њемачку је "трбухом за крухом" отишло више хиљада квалитетних медицинара, чијим путем ће данас-сутра кренути и велики број оних који тек сада уписују средњу школу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана