Медџида Кресо

Свјетлана Шурлан

Предсједнику Суда БиХ Медџиди Кресо нико ништа не може, па ни Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС) БиХ, сада је и службено потврђено.

Након што је Кресо више пута одбијала да одговара за свој рад било коме, па и ВСТС-у, у овој су институцији поклекли. ВСТС је прво у мају позвао Кресо да објасни лоше резултате рада, али она се није појавила, рекавши при томе да никада није ни намјеравала да се одазове ВСТС-у. Да би ваљда све закамуфлирали и покушали да извуку Кресо од лоше оцјене јавности за њен рад, у ВСТС-у су рекли да ће она све објаснити на конференцији предсједника судова у Теслићу.

На тој конференцији, иначе, сви предсједници говоре о свом раду, али је сасвим очигледно било да ту Кресо неће у потпуности објаснити како и по којим законима и правилима пресуђују судије којима предсједава.

Након што су то схватили, из ВСТС-а су Кресо поново позвали у јулу, када се она опет није појавила. Да би испали строжи, овога су пута у ВСТС-у усвојили закључак којим се налаже да се доставе резултати рада Суда БиХ и резултати рада учинка за сваког судију понаособ. Очигледно је да ни то није много забринуло Кресо.

Ипак, послије вишемјесечног натезања одлучила је да дође на сједницу ВСТС-а - али изгледа само да се још једном насмије у лице свим члановима ВСТС-а.

Извјештај о раду Суда БиХ у 2012. је тако јуче разматран уз присуство Кресо, али је ВСТС опет остао нијем. Није јасно из ког разлога, али опет траже допуну.... Да ли је циљ да се Медџиди Кресо да шанса да се још мало оправда прије него што је оцијене или се, како тврде упућени, ВСТС плаши да они не би били критиковани за изнесене оцјене о раду Суда?

Сви предсједници судова у оба ентитета и Брчко дистрикту предмет су оцјењивања ВСТС-а, па зашто је проблем да то буду и предсједник Суда БиХ и главни тужилац?

Коме и зашто треба овакво смијешно правосуђе, ником није јасно и вјероватно се одговор на ово питање у БиХ, оваквој каква јесте, никада неће ни добити. Бар не дотле док иза предсједника и једне и друге поменуте институције стоје странци, а не домаће законодавне и извршне власти. У сваком случају, вријеме је да се нешто предузме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана