Медаље отрова

Жељка Домазет

Да се БиХ никада неће саставити, нити ће се моћи закрпити шавови по којима је испуцала најбоље показује податак да се под окриљем федералног министарства за питања бораца додјељују медаље отпора Јусуфу Празини, Исмету Бајрамовићу, Рамизу Делалићу и сличним пријератним сарајевским криминалцима.

Ако се има у виду чињеница да се двије деценије од почетка рата у једној половини БиХ под окриљем званичних институција додјељују "медаље отпора" криминалцима и злочинцима који су тим епитетима окићени и у том дијелу БиХ, ти исти васкрсли злочинци би у другој половини ове земље могли добити једино "медаље" за насиље и злочине, онда постаје јасно да је међународно призната држава пукла надвоје, ако не и натроје и да јој више спаса нема.

Овај потез званичних федералних институција двадесет година послије рата није ништа друго до јасан доказ да су те институције и прије рата, у рату и сада послије њега, без обзира на сва повремена ограђивања, стајале иза злочина и злочинаца, те да су их управо под њиховим патронатом и уз њихов благослов чинили.

Имајући у виду чињеницу да званична институција каква би требало да буде Министарство за борачка питања ФБиХ и двије деценије стоји иза "медаља отпора" и имена којима се оне додјељују, да ће без икаквог зазора и дилеме стати иза имена Јуке Празине, Рамиза Делалића Ћеле, те именованих и неименованих злочинаца, који су српске цивиле клали, бацали у јаме, пребијали, избацивали из станова, пљачкали, онда се може рећи да се ова земља заувијек поздравила са здравим разумом и жељом да икада постане нормална држава.

Ако се Цаце, Ћеле и Празине као њихови муслимански и бошњачки сународници славе као црни бисери, хероји одбране и првоборци, онда ова земља и није ништа друго до земља у којој се свако безакоње, криминал и злочин награђују и одликују. Ове "медаље отпора", које се сада, двије деценије послије почетка рата, без икаквог сустезања дијеле, нису ништа друго до "медаље отрова" од којих се, по свему судећи, ова земља никада неће излијечити.

Са таквим потезима и погледима на будућност сама себи ништа друго неће донијети него мрак, неповјерење и подјеле. Овакви потези званичних федералних институција је управо воде тамо одакле јој повратка у нормалне токове засигурно нема. Стога и није чудно да се управо за ову нелогичну земљу може рећи да сви они који у нормалној земљи завршавају иза решетака или на сметљишту историје, у БиХ добију медаље.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана