Мед и млијеко

Вељко Зељковић

Сваке године, из разних разлога, а годинама присутних, из БиХ оде око 170.000 грађана. Дестинације углавном Словенија, Аустрија и Њемачка.

Иако ни у другим земљама не тече мед и млијеко, бар не у неким обећавајућим количинама, људи и даље одлазе с надом, која им на овим просторима постаје све магловитија и црња.

Тај одлазак радно способне снаге с домаћег тржишта добија све више пендемијске размјере, о чему свједоче и подаци да је само у Словенију и Њемачку у прошлој години отишло скоро 20.000 радника.

Оно што додатно забрињава јесте чињеница да чак 150.000 људи чека папире и визу за одлазак у Њемачку, а која све више, а због све већег недостатка радне снаге, либерализује услове за улазак у ову земљу.

Иако се о овој проблематици годинама говори и пише код нас, народни трибуни се понашају по оној “село гори, а баба се чешља”.

Најдаље је отишла Бисера Турковић, која је тим поводом рекла како је народ размажен. Њу очигледно не дотиче пјесма која се може чути са граничних прелаза: “ А сад адио, и ко зна гдје, и ко зна кад”. А и зашто би када је у државним институцијама ухљебила сву ближу и даљњу родбину.

У суштини, ма како чудно звучало, одлазак људи на печалбу, трбухом за крухом, одговара и домаћим политичким елитама у БиХ, јер се на тај начин у земљу на годишњем нивоу упумпа више милијарди марака на годишњем нивоу, а без којих БиХ вјероватно не би могла функционисати.

Заборављају да једно тако плиткоумно и себично размишљање, на крају демографски, али и економски може уништити земљу, јер одлази најпродуктивније становништво.

И ти одласци нису мотивисани само економских разлозима, већ и политичком нестабилношћу и уопште условима живота.

Закључак - према неким црним и незваничним прогнозама и процјенама у БиХ преспава нешто више од два милиона људи. Уколико се настави овај тренд масовног одласка, а који све више завршава деценијским одсуством из БиХ, постаћемо резерват у којем ће бивствовати само угрожене врсте, али и топ туристичка дестинација управо свим тим који су с силним коферима напустили БиХ. Долазиће да их жеља мине и обиђу своје старе родитеље, који с пензијама једва састављају крај с крајем. Биће ту и неког кеша. Да се нађе “старцима”. А што опет није лоше, што би вјероватно рекла Турковићева, јер ће бити пара и девиза да се попуне буџетске рупе настале због све мање привредне активности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана