Матрица

Вељко Зељковић

Централна изборна комисија, али и Суд БиХ постали су моћно средство у рукама појединих бошњачких партија, које преко својих кадрова контролишу њихов рад. ЦИК “пресуди”, Суд БиХ аминује, у зависности од тога да ли то одговара СДА или не.

Да је тако, може се најбоље видјети на случајевима локалних избора одржаних у Мостару и Сребреници. И поред тога што су у граду на Неретви уочене, регистроване и задокументоване бројне нерегуларности, а које иду од изборног инжењеринга до крађе гласова, за чланове ЦИК-а то није био довољан аргумент да понове цјелокупне изборе у овом граду. Нису сачекали ни исход тужбе коју је поднио ХДЗ.

Да је којим случајем ситуација била другачија, да је “бошњачки блок” изгубио, вјероватно би се у Мостару и данас тресло, те би се нашао у пакету са Добојем, Травником и Сребреницом. И то је демократија коју заступају ти заговорници грађанске државе БиХ. Нема ту никакве демократије. Напротив. Ради се о тежњи једног народа да успостави потпуну доминацију над другим.

 С друге стране, након инструментализоване медијске и политичке хајке, а која је требало да послужи као алиби, Централна изборна комисија БиХ, а на чијем челу се налази некадашњи савјетник Жељка Комшића, донијела је одлуку да на основу некаквих сумњи поништи изборе у Сребреници. Жалбе које су писане бачене су у корпу. Суд БиХ их није уважио. Снага аргумената није важна. Овакав исход је и очекиван, јер ова два града су веома важна за бошњачку политику. Уосталом, Мостар је пуних 12 година био под блокадом због једне такве политике.

Оно што забрињава јесте да СДА на овај начин полако, али сигурно успоставља једну опасну матрицу која би могла бити примијењена и на општим изборима 2022. године, да резултате избора не кроје гласачи, већ бројачи гласова.

Челни људи СДА не крију како би ти избори могли бити кључни да се БиХ “ослободи окова”. Запосјели су све кључне институције преко којих то планирају и да остваре.

План је да се Хрвати додатно мајоризују, те потпуно искључе из политичког живота ФБиХ, али и на нивоу БиХ. За њих је неприхватљиво да шачица једног конститутивног народа има толику политичку моћ.

Када заврше тај обрачун са Хрватима, на ред би дошли Срби и Република Српска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана